150 anys del Calendari dels Pagesos

El passat diumenge dia 12 de desembre es va inaugurar una exposició en motiu del 150 aniversari de la publicació del Calendari dels Pagesos. Una publicació que es perd en la nits dels temps i que forma part del paisatge cultural mes nostrat, de la nostra vivència mes sentida, la de la Catalunya de tota la vida …

La història dels almanacs i els calendaris s’endinsa als inicis de la impremta. El 1448 s’edita el primer calendari imprès en Alemany per Gutenberg, descobert en una relligadura de la biblioteca de Wiesbaden. El 1501 trobem la primera referència a un llunari imprès en llengua catalana. Marià Aguiló l’esmenta i es podria identificar com el   Lunari de Bernat de Granollachs – primer almanac imprès a Catalunya que es conserva. Almanacs i llunaris es van reproduint amb el temps fins que el 1815 el rei Ferran VII aboleix la llibertat de premsa i es prohibeixen l’edició d’almanacs i calendaris que esdevenen monopoli estatal fins el 1855.

El 1855 Isabel II proposa per llei liberalitzar l’edició d’almanacs i calendaris, fet que queda refrendat l’any següent amb la publicació, entre d’altres del Calendari del Pagès per part de l’Institut Agrícola Sant Isidre de Barcelona i imprès per Antoni Brusi.

El 1860 Juan Llorens posa una impremta en el seu establiment al carrer de la Palma de Sta Caterina, 5 i es publica el primer Calendari dels Pagesos amb portada de Celestí Sadurní i xilografies de Josep Noguera El 1864 es produeix el primer canvi de portada orlada on s’hi representen estris i eines de pagès i escenes costumistes gravada per Josep Noguera. Mes endavant, el 1876 s’origina la portada per l’actual amb la Roda Perpètua adaptada del Llibre Secrets de Agricultura Casa Rústica i Pastoril de Miquel Agustí.

El 1907 els hereus de la Casa Llorens venen els drets del Calendari dels Pagesos a la llibreria Camí del Carrer Joaquim Costa, 64 de Barcelona i el 1927 apareixen les il·lustracions del dibuixant Ricard Opisso que encara avui es publiquen a partir de la font del Calendario del Tiempo.

El 1936 a causa de la situació revolucionària que viu el país, el Calendari dels Pagesos per el 1937 no publica el santoral i a canvi s’imprimeixen una llista de consells per la pagesia. Amb l’inici de la Dictadura del General Franco segueix publicant-se el Calendari encara en català però amb unes condicions força precàries. El 1941 ja sortirà completament en castellà com a Calendario de los Payeses. L’any 1961 sortirà una edició especial amb motiu del centenari de la publicació del calendari.

El 1975 la Llibreria Camí ven els drets del Calendari dels Pagesos a Estanislau Tomàs Morera, el qual ja tenia cura de l’edició del calendari de El Ermitaño de los Pirineos. Amb l’inici de la democràcia al nostre país la publicació torna a publicar-se en català i es recupera l’índex de vendes, fins arribar avui que es compleix el 150 aniversari ….

Per celebrar-ho els editors han fet una edició especial, presenta una exposició itinerant i es llança a Internet. Aquesta és la publicació actual en llengua catalana mes antiga que segueix actualment viva, concretament des de l’any 1861. Tota una paradoxa en el mon virtual en que vivim. De l’edició d’enguany  s’han publicat 75.000 exemplars en una edició especial, que inclou, a més de les tradicionals informacions sobre pràctiques agrícoles, 22 pàgines extra sobre la seva història.

L’exposició “150 anys mesurant el temps” mostra a través de tres generacions d’editors d’una mateixa família  la història d’una de les publicacions més antigues en llengua catalana de cultura tradicional aplicada. La podreu veure veure al Museu Etnològic de Barcelona, des del 12 de desembre fins el 11 de gener del 2011.  Podeu veure el reportatge “El Calendari del Pages fa 150 anys” dels informatius de TV3

Adreça: Passeig de Santa Madrona, 16-22 Parc de Montjuic. Metro: Espanya i Poblesec. Bus 55 a la porta del museu.| Telèfon: 934246807

2 comentaris

Deixa un comentari