Aportacions històriques de la veterinària a la salut global (One Health)

Pioneer Scientists and the Great Animal Plagues: How Microbes, War, and Public Health Shaped Animal Health” és una obra que comença abordant el període de finals del XIX fins a la dècada dels seixanta del segle XX, en el que la ciència va conquerir moltes de les malalties infeccioses, que esdevenien plagues, com l’àntrax, tuberculosi, tètanus, pesta, verola i poliomielitis, i alhora detalla el paper important que van tenir la ciència veterinària en aquesta lluita.
La narració de les contribucions està impulsada per esdeveniments centrats en les malalties animals: la pandèmia de grip de 1872, el descobriment de les causes de l’àntrax i la tuberculosi a la dècada de 1880, la lluita contra la febre del bestiar a Texas (babesiosi) i després la febre groga, els atacs alemanys d’àntrax als Estats Units durant la I Guerra Mundial, la guerra de la tuberculina de 1931, la guerra biològica japonesa als anys quaranta, acabant amb els i perills bioterroristes actuals.
La ciència veterinària al mig-oest rural dels Estats Units va sorgir en l’àmbit agrícola, però a les urbs com Filadèlfia hi va tenir a veure l’exemple de la medicina humana. Altres exemples similars els podem trobar al Canadà i a Europa.
A mesura que es van establir col·legis professionals després de la Guerra Civil Americana, els estats van seguir vies divergents per donar suport a la ciència veterinària. Alguns empraven una carrera vinculada a les escoles de comerç que ensenyava als agricultors a tractar empíricament les malalties dels animals, mentre que d’altres posaven èmfasi en un currículum lligat a postulats més científics. Aquest patró va continuar durant un segle, però avui algunes institucions han tornat a la filosofia de l’escola de comerç. Evitant les lliçons de l’Informe Flexner de 1910 sobre la reforma de l’educació sanitària, s’estan aprovant escoles veterinàries associades a la universitat que no tenen control dels seus propis hospitals veterinaris, laboratoris de diagnòstic i instituts de recerca, que són factors crítics per formar estudiant i investigadors en ciència. A la base d’aquest canvi existeixen dos elements desencadenants: la desconfiança en la ciència i en el govern, que han generat fenòmens com la cienciologia, el creacionisme, els moviments contra les vacunacions entre altres paradigmes contra la ciència.
A mesura que continuen sorgint noves plagues infeccioses, aquesta obra detalla les estratègies que vam aprendre per vèncer les plagues entre 1860 i 1960, i el paper essencial que va tenir la ciència veterinària. Per vèncer les plagues d’avui, és essencial evitar la impulsió digital sobre la incredulitat en la ciència i les fake news que amenacen el progrés de la Humanitat.
El seu autor, Norman F Cheville és una investigador veterinari estatunidenc, especialitzat en anatomia patològica veterinària i autor d’obres com “Cell pathology” (1976), “Introduction to veterinary pathology” (1a ed 1988) i “Ulstrastructural pathology” (1994) la majoria traduïdes a molts idiomes entre ells el castellà.

Accés en obert als continguts:

Pioneer Science and the Great Plagues How Microbes, War, and Public Health Shaped Animal Health / Norman F. Cheville.West Lafayette, Indiana : Purdue University Press, 2021 ( New directions in the human-animal bond ). 330 p. ISBN: 978-1612496566

Deixa un comentari