A la cerca de les cabres orelludes de Terra Santa

Les races de cabres orelludes són de les més particulars que existeixen de l’espècie caprina. Les trobem en tota l’Asia, des del Pròxm Orient fins la India. Races com la Hijazi, la Jamnapari, del Pendjab o la Kamori tenen la característica de la grandària de les seves orelles. Però també a Europa, on la raça Núbia , concretament a Gran Bretanya, s’ha desenvolupat a partir d’espècies del Pròxim Orient i Nord d’Africa. O les sud-africanes Kalahari i Boer.

Aquestes races de grans orelles tenen un origen llunyà, ja que les trobem dibuixades en l’obra “Peregrinatio  in Terram Sanctam” de Bernard von Breydenbach (1454-1497) canonge de l’Abadia de Sant Alban de Magúncia. En el seu viatge per terres d’Egipte i Palestina va portar a terme una notable activitat científica que quedà documentada pel pintor Erhard Reuwich, autor de les il.lustracions de l’obra anteriorment citada.Aquesta obra va gaudir de gran prestigi entre els seus contemporanis i, amb el pas del temps, del reconeixement de molts fidels cristians que creien la certesa del que el llibre explicava. Al llarg del temps ha sobresortit la planxa coneguda com “Fauna Sancta” amb la llegenda ‘Hec animalia sunt veraciter depicta sicut vidimus in terra sancta’ on trobem, entre d’altres animals coneguts i criatures inventades, com l’home simi,  la “Capra de India”.

Versió digital castellana de l’obra:

Peregrinatio in Terram Sanctam: Viaje de la Tierra Santa trad. por Martín Martínez de Ampies. Martin Martinez De Ampies: Tratado de Roma .- Zaragoza : Pablo Hurus, 1498

Altres fonts:

Bernhard von Breydenbach and his journey to the Holy Land 1483-4 : a bibliography (1911)

A First Edition of Breydenbach’s Itinerary / William M. Ivins, Jr..- The Metropolitan Museum of Art Bulletin, Vol. 14, No. 10 (Oct., 1919), pp. 215-221

Peregrinatio in Terram Sanctam / Breydenbach, Bernhard von,-1490 (UB)

Chèvres a grandes oreilles: une longue historie ! (biofaune.canalblog.com)

Els viatges piadosos de cristians, jueus i musulmans per la Mediterrània medieval / Ferrer i Mallol, Maria Teresa (2008) a:Un Mar de Lleis. De Jaume I a Lepant, Barcelona, Institut Europeu de la Mediterrània, Generalitat de Catalunya, Cambra de Comerç de Barcelona, Col·legi d’Advocats de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 2008, p. 101-118.

Deixa un comentari