Circe: origen dels mites i bruixeria animal

La deessa Circe és una maga que apareix al passatge de l’Odissea quan Ulises torna cap a Itaca. Es un dels molts episodis en que una dona pretén atraure la tripulació de Ulises i més en concret al propi protagonista de l’aventura grega. La deessa es troba a la illa de Eea en la qual disposa d’un palau que l’ha rodejat de lleons i llops que han estat víctimes de les pocions màgiques de la bruixa. Dins la mitologia grega es filla de Helios i Persés. Va tenir com a germans a Eetes, rei de la Cólquida, i Pasífae. Amb Ulises va tenir tres fills Agri, Llati i Telégan, que va governar als tirses o tirrenis, al poble etrusc.

La llegenda explica com un destacament de la tropa de l’heroi de Troia són enviats a fer un reconeixement de l’illa i s’endinsen en una vall on trobaran la casa de Circe. Aquesta els invitarà a un banquet emmetzinat amb els seus beuratges i els convertirà en porcs. Segons el text literari la tropa  només canviarà l’aspecte físic ja que la ment seguirà intacta com a guerrers i tripulants. Però Ulises els anirà rescatar amb l’ajuda d’Hermes que li donarà la planta moly com a antídot als encanteris de la maga. A canvi d’un any amb ella la tropa serà rescatada i tornada a l’aparença humana. I Circe ajudarà a Ulises, avisant-lo dels perills que l’esperen i a trobar les millors rutes de tornada a Itaca.

Circe ha esdevingut en un dels personatges mítics, arquetip de la bruixeria i la màgia. Molts artistes s’han inspirat amb aquesta figura (vegeu video “Circe diosa y hechicera”) per immortalitzar-la a ella i el seu llegat.

La bruixeria i el gènere femení es una relació que s’ha viscut des de l’antiguetat clàssica i no tant sols amb l’Edat Mitjana com s’havia plantejat no fa pas tant. I la relació entre màgia i món animal es també singularment sustentada des del món antic. La visió del porc com un animal “impur” ja la trobem en aquest text i no es quelcom identificatiu del món àrab com s’havia pensat. Textos com la Odissea ens confirmen doncs com la nostra tradició cristiana va molt mes enllà de les diferents religions judeocristianes i que aquestes el que fan en realitat és adaptar la cosmologia grecollatina al seu missatge apostòlic.

Font

La maga Circe: mitologia y arte / Mercedes Aguirre.- Revista de Arqueologia.- num 362 (2011).- p. 36-43.- .- Trobareu la Revista de Arquelogia a la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona i a les biblioteques univesitàries catalanes.

Circe i Ulises  (extracte pel.lícula dirigida per Mario Camerini 1954 i interpretada per Kirk Douglas, Silvana Mangano i Anthony Quinn entre d’altres)

Circe diosa y hechicera

Imatge: © 2010 JupiterImages Corporation

Deixa un comentari