Explica-ho a les abelles ..

Tot i que va ser habitual al segle XIX, la pràctica de “explica-ho a les abelles” (Telling the Bees) sobre esdeveniments vitals importants, encara dura, d’una forma diferent, fins als nostres dies. La descripció més omnipresent que afecta aquesta tradició es pot trobar al poeta de Newborough Quaker, John Greenleaf Whittier, de 1858, amb “Telling the Bees”.

Un “speaker” sense nom torna a la residència del seu amant després d’un any d’absència. Descriu la seva visita prèvia en un detall acurat abans d’adonar-se que no hi havia res canviat, ni la casa ni els arbres, excepte els ruscs familiars.

L’atenció de l’orador s’adreça a aquests objectes pels moviments d’una “nena petita” que canta una melodia dolenta. Es desprèn de la cantant que alguna cosa dolenta hi passa. Es tracta d’una casa de dol, un espectacle que envia un refredat hivernal a través de l’orador, que després comença a escoltar atentament la melodia de la noia. S‘adona que estava explicant a les abelles sobre el viatge al qual tothom hem de partir.

El propi Whittier estava ansiós d’identificar la tradició de “explicar les abelles” en el folklore rural de Nova Anglaterra. Quan va publicar el poema a l’Atlàntic el 1858, va incloure una introducció on va assenyalar que aquest ritual que havia “prevalgut anteriorment” va ser portat a Amèrica des de la vella Europa. Que Whittier considerés necessari incloure una nota sobre aquesta tradició indica que, fins i tot a mitjans de la dècada del segle XIX, la tradició de “explicar a les abelles” s’esvaïa.

Aquesta pràctica de “Telling the Bees” pot tenir els seus orígens en la mitologia celta on la presència d’una abella després de la mort, significava que l’ànima deixava el cos. Però la tradició sembla haver estat més prominent als segles XVIII i XIX als Estats Units i Europa occidental.

El ritual consistiria a notificar a les abelles mel de grans esdeveniments en la vida de l’apicultor, com ara la mort o el matrimoni.

Font: “Telling the Bees” In nineteenth-century New England, it was held to be essential to whisper to beehives of a loved one’s death.(Jstor Daily)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s