Projecte Ichtya, o la visió dels peixos en els primers tractats antics i medievals

Presentem el  primer mòdul del projecte Ichtya, un projecte digital de recerca dirigit per Catherine Jacquemard, Brigitte Gauvin i Marie-Agnès Lucas-Avenel (docents i investigadors de la, Université de Caen Basse-Normandie / CRAHAM) basat en els tractats antics d’ichtiologia i la seva conversió digital.

El “Tractat dels peixos”, o De piscibus és el quart llibre de l’obra “Hortus Sanitatis”, un treball d’història natural i medicina, elaborat i difós a la fi del segle XV durant els primers temps de la impressió .

L’Hortus sanitatis també conegut com a “El Jardí de la Salut” es proposa donar una representació del món natural en la seva totalitat i informar al lector sobre com preparar els remeis que la providència divina li ha donat per guarir-se.

Inclou sis llibres, plantes, animals terrestres, aus, animals aquàtics, pedres i l’orina, i dos llibres d’índex i un pròleg i un epíleg, on s’expliciten els objectius del llibre i s’exalten els mèrits de l’autor i l’editor, que per primera vegada van aplicar una representació iconogràfica a la descripció de cada element natural. Els primers cinc llibres compten amb 1066 registres, compostos per cites d’autors antics i medievals, tots ells acompanyats de vinyetes pictòriques.

Hortus sanitatis, però, pot semblar més com un treball de compilador i editor que com a obra d’autoria. De fet, per al contingut, s’inspira en gran mesura a tres enciclopèdies anteriors: el “Speculum naturale” de Vincent de Beauvais, “Pandectes” de Matthaeus Silvaticus i el “De animalibus” dAlbert el Gran. En la forma, que és pot emmirallar al “Gart der Gesundheit”, un herbari publicat anys enrere on es creu que pren el títol de “Jardí de la Salut” i les il·lustracions que integren el tractat de les plantes. A causa d’aquesta relació s’ha vinculat durant molt de temps la presumpta relació entre el “Gart der Gesundheit” de Johannes de Cuba, i l’Hortus sanitatis”, confonent ambdues obres.

Es possible que Johannes de Cuba hagi estat el primer editor de la Hortus sanitatis de Jakob Meydenbach,  però amb un projecte d’una magnitud diferent que el Gart der Gesundheit, ja que l’ Hortus sanitatis afegint a l’estudi de les plantes, la descripció d’animals i minerals, mentre que la presència de vinyetes en tots els capítols de cada tractat constitueix un nivell addicional d’informació superposada al text. El gran nombre i la qualitat d’aquestes il·lustracions, sens dubte, va contribuir enormement a l’èxit de l’obra.

El coneixement dels peixos al segle XV es pot veure dons reflectit en bona part gracies a aquesta obra, que es en part producte de la compil·lació del llibre 17 del Speculum naturale de Vicenç de Beauvais i del llibre 24 Animalibus d’Albert Magne.

El “Tractatus piscibus” compta amb 106 capítols, organitzats alfabèticament, es descriuen mol·luscs, crustacis, peixos, cetacis i monstres marins. Reflecteix doncs el coneixement acumulat, des de l’antiguitat fins a finals de l’Edat Mitjana.  Quan Rondelet i Belon, al segle XVI, completen una obra científica més rigorosa mitjançant la comparació de les fonts antigues – incloent grec amb el testimoni  dels seus contemporanis i de la seva pròpia experiència, el coneixement transmès pels Tractatus de Piscibus van ser ràpidament colpejats per la seva obsolescència. No obstant i això s’havien  establert les bases per a un enfocament modern que combina una avaluació dels coneixements i creences científiques sobre els animals, que es va estendre fins al principi del Renaixement, amb una iconografia que estava destinada a ser fidel a la realitat del món natural.

Font:

Hortus sanitatis : Livre IV, Les Poissons / Édité par Catherine Jacquemard, Brigitte Gauvin et Marie-Agnès Lucas-Avenel, avec la collaboration de Caroline Février et Françoise Lecocq. (unicaen.fr)

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s