Maria Sibylla Merian, artista i científica descobridora de la metamorfosi

D’on vénen les papallones? És difícil imaginar-se un moment en què no sabíem la resposta. És un dels primers coneixements científics que aprenen els nens: les erugues fan un capoll en el qual es transformen en papallones.

Però hi va haver una època, no tan llunyana, en què ningú sabia el secret de la metamorfosi. De fet, al segle XVII, època on va viure Maria Sybila Merian, hi havia molts dubtes sobre l’origen de la vida en general.

Des Aristòtil fins a la Il·lustració, era àmpliament acceptat que moltes classes d’organismes vivents -especialment cucs, llombrius i insectes- sorgien per “generació espontània”. Emergien de la pols, o de la carn podrida o del formatge. La neu vella donava llum a mosques, les cols de cabdell produïen erugues i les gotes de pluja, granotes …

Maria Merian va néixer a Alemània, l’abril de 1647. 30 anys després de la mort de William Shakespeare i uns 13 des que Galileu havia estat portat a judici per dir que la Terra giraba al voltant del Sol.

Maria Merian, es va proposar investigar el món dels insectes, fent un perillós viatge a Sud-amèrica, on va detallar els cicles vitals de cucs, papallones, arnes i altres insectes, així com el medi ambient en què vivien d’una manera molt precisa i destacant també per la seva faceta artistica.

El 1679 va publicar l’obra “L’eruga, meravellosa transformació i estranya alimentació floral” [Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung] ,una obra il·lustrada amb 50 plaques de papallones en totes les etapes de desenvolupament i amb les plantes que menjaven.

El 1699, juntament amb la seva filla Dorothea, va empendre un viatge a Surinam amb 52 anys, entre Venezuela i Brasil. Un viatge molt dificil per les circumstàncies de l’epoca, emprenent un viatge científic amb l’objectiu d’il·lustrar els insectes i essers vius que havia vist a les col·leccions europees amb representacions defectuoses. D’alli surt el seu “Metamorfosi dels insectes de Surinam” [Metamorphosis insectorum Surinamensium] , 1705.

Mentre que els naturalistes del moment tractaven de separar espècies i estudiar-les de forma independent, ella buscava el que tenien en comú i com depenien entre elles per sobreviure. Per això se la considera com la mare de l’Ecologia.

Font:

Maria Merian, la alemana que descubrió la metamorfosis cuando tenía 13 años e hizo un trabajo único en Sudamérica (bbc.com)

Maria Sibylla Merian – Metamorphosis insectorum Surinamensium 1705

Maria Sibylla Merian – Book: Metamorphosis insectorum Surinamensium 1705

Los dibujos de María Sibylla Merian

Font imatge: “Merian Metamorphosis XLVIII.jpg” Commons.wikimedia.org

 

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s