Etimologia de la nomenclatura científica dels ocells catalans

En el darrer número de la RCO que coordina l’ICO hem localitzat un article titulat “Estudi etimològic de la nomenclatura científica dels ocells de Catalunya: l’aportació de les llengües clàssiques en la taxonomia moderna

Després de segles d’intents d’establir una classificació unívoca i inequívoca dels organismes vius, Carl von Linné va definir el seu sistema de nomenclatura binomial a mitjan segle XVIII.

Aquest es basà en un sistema jeràrquic i ben organitzat on s’estructuraren els diferents organismes a partir del nucli que suposaven les espècies. Aquestes s’aglutinaven en gèneres i aquests en famílies, i la variabilitat intraespecífica es distribuí en subespècies. Linné va establir una nomenclatura per aquest sistema que es basà en la llengua de la ciència del moment, el llatí, i també del grec clàssic. Fou en llatí que definí els noms del seu sistema i en descrigué les espècies.

Més de dos segles més tard, avui en dia aquest sistema continua plenament vigent en la classificació del món animal, vegetal i fúngic i, fins i tot, s’ha aplicat a d’altres camps com es la nefologia.

Aquest article analitza els noms que han servit per nodrir el sistema de nomenclatura en el cas concret dels ocells de Catalunya i en cerca l’origen pel que fa a les llengües d’on provenen, majoritàriament el llatí i el grec clàssic, però també el francès, l’italià, el noruec, l’occità, el rus i les llengües dels indis mexicans. Finalment, aquest treball estudia la motivació que va donar lloc al nom de les espècies. Per exemple, si es van anomenar per característiques morfològiques, a partir de noms autòctons originals, per la mitologia associada o bé a partir de la seva distribució.

Per altra banda, val a dir que ja està disponible en línia la col·lecció completa de la Revista Catalana d’Ornitologia, incloent-hi els 21 butlletins del Grup Català d’Anellament que es van publicar entre el 1981 i el 2001.

Es tracta d’una publicació amb 36 anys d’història, hi trobareu 33 volums, 385 articles i més 2700 pàgines. No us perdeu un trosset de la història de l’ornitologia a Catalunya.

La Col·lecció completa de la RCO la teniu disponible en el següent enllaç.

Font:

Etymological study of scientific nomenclature of birds in Catalonia: the contribution of classic languages in modern taxonomy / Enric Ortega. Revista Catlana d’Ornitologia. vol. 33 (2017) p. 29-40 (ornitologia.org)

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s