El negoci de la carn a l’Edat Mitjana

Durant la Baixa Edat Mitjana les ciutats d’Occident es van convertir en grans centres consumidors de carn. Consumir carn de bou o d’altres bèsties de granja va deixar de ser un privilegi dels membres de la casa reial, de l’aristocràcia i del clergat per erigir-se en un tret distintiu de l’alimentació dels habitants de la ciutat per oposició a la dieta dels camperols.

Barcelona no va ser una excepció dins del que Fernand Braudel va denominar l ‘ “Europa carnívora” de després de la Pesta Negra. La capital catalana disposava de canals de distribució que la proveïen regularment de bestiar: porcs criats a l’entorn rural de la ciutat, bous procedents del Principat i de l’illa de Menorca, i ovelles i cabres adquirides a les comarques occidentals de Catalunya, on feien transhumància, al sud de Catalunya, nord de València i sud d’Aragó i a les comarques pirinenques de la Cerdanya, el Capcir i el Ripollès.

Els carnissers eren una peça clau tant del proveïment carni de la ciutat com de la distribució i venda de la carn al detall. Com a homes de negocis, eren considerats popularment com el paradigma de l’estafador que s’aprofita de la necessitat de la gent. A Barcelona el menyspreu dels professionals de la carn es manifestava en l’actitud del govern municipal a l’hora de controlar un negoci brut, contaminant i violent, alhora que imprescindible per a la ciutat. Els secrets del negoci i les tensions entre els carnissers i el govern de la ciutat són minuciosament analitzats per Ramon A. Banegas en aquest apassionant estudi que no descuida l’imaginari contradictori, les polèmiques i els tabús que van embolicar el consum de la carn entre jueus, musulmans i cristians.

Sangre, dinero y poder: El negocio de la carne en la Barcelona bajomedieval / Ramon Agustín Banegas López (Autor),‎ Antoni Riera Melis (Colaborador).- Milenio Publicaciones, 2017.- Colección: Crisis en la Edad Media.- ISBN-10: 8497437063 (Amazon.es)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s