Noves col·leccions de llibres i revistes al Fons Històric de Veterinària

L’antiga col·lecció històrica de veterinària s’ha dividit en dues parts (llibres i revsites) per poder gestionar millor la cerca de continguts, ara que ja hem crescut considerablement. D’aquesta manera podrem fer cerques a text complet per cadascun d’aquests aparats. En qualsevol cas, segueix vigent la col·lecció genèrica Fons Històric de Veterinària.

Llibres històrics de veterinària

La col·lecció de monografies històriques de veterinària compta amb l’assessorament de l’Associació Catalana d’Història de la Veterinària (ACHV) i el seu programa de digitalització per la preservació del patrimoni documental veterinari que dona suport a l’estudi i la recerca de la història veterinària en l’àmbit català i espanyol.

L’objectiu d’aquest programa ha estat la conversió digital dels fons documentals veterinaris editats a Catalunya i Espanya, posant especial èmfasi en les monografies, fullets i imatges editades entre finals del XIX i principis del XX, que es quan es produeix el canvi científic en la professió veterinària.

Aquest projecte viu que conté més de cent vint documents digitalitzats entre els quals podem trobar manuscrits, pòsters, manuals d’estudi, diccionaris i enciclopèdies, d’autors catalans com: Francesc Darder Llimona, Francesc Sugrañes Bardají, Joan Romagosa Vila, Josep Vidal i Munné, Pere M. Rossell i Vila, Pedro Farreras, Salvador Castelló Carreras, entre d’altres. Els autors espanyols també hi son representats amb figures com Nicolas Casas Mendoza, Carlos Sanz Egaña o Félix Gordón Ordás.

 

Revistes històriques de veterinària

La col·lecció de revistes històriques de veterinària compta amb l’assessorament de l’Associació Catalana d’Història de la Veterinària (ACHV) i el seu programa de digitalització per la preservació del patrimoni documental veterinari que dona suport a l’estudi i la recerca de la història veterinària en l’àmbit català i espanyol.

L’objectiu d’aquest programa ha estat la conversió digital de les publicacions periòdiques d’àmbit veterinari editades a Catalunya i Espanya, posant especial èmfasi en els títols que publicats des de finals del XIX fins la dècada dels 1930, amb la II República i la Guerra Civil, però tenint molt presents les iniciatives portades a terme en el començament del segle XX i el període de la Mancomunitat.

Aquest projecte viu conté més de cent cinquanta títols i articles de revista digitalitzats entre els quals cal significar capçaleres com la “Revista Veterinaria de España” (1907-1936), precedida per “Revista Pasteur” (1906-1907); o la “Revista de Higiene y Sanidad Veterinarias” (1911-1917) continuada per “Revista de Higiene y Sanidad Pecuarias” (1971-1936), a través de les quals, personatges com Josep Farreras o Félix Gordón van fonamentar i consolidar científicament la professió veterinària a Espanya.

També es important destacar els títols de finals del XIX: “El Zookeryx, o, el Pregonero de los animales” (1876-1880) ; “El Naturalista : revista ilustrada: historia natural, zootecnia, agricultura, sport” (1886-1891); i “El Albéitar : periódico científico y defensor de los intereses morales y materiales de los profesores de Albeiteria” (1853-1855), com a primera revista professional veterinària editada a Catalunya.

En l’àmbit de les ciències agropecuàries apuntem: “Agricultura : revista agrícola catalana” (1917-1927) continuada per “Agricultura i ramaderia” (1928-1936). Però també l’obra científica i divulgadora portada a terme per Salvador Castelló amb la seva Real Ecuela Oficial de Avicultura d’Arenys de Mar, i els seus portaveus oficials: “La avicultura práctica : boletín mensual ilustrado” (1896-1919), continuada per “Mundo avícola : revista mensual ilustrada de información y cultura avícola mundial” (1922-1936).

 

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s