L’Animal en la Itàlia renaixentista

L’objectiu d’aquest número especial sobre l’animal en la Itàlia renaixentista és portar les àrees de coneixement del renaixement i  del món animal en un diàleg més estret, tot  i considerant les formes en que les categories d’humans i no humans  es construeixen i redefineixen en relació amb la qüestió, plantejada recentment per Benjamin Arbel :  “¿Han tingut els animals un Renaixement ?” (1)

En aquest document s’aborda el  tema considerant que van ser els humanistes italians que van considerar ben aviat, i amb una influència europea considerable , influència europea de la naturalesa de la humanitat, especialment la ‘dignitat de l’home’, i la relació humana amb els animals.

Els humanistes del Renaixement van recuperar els textos antics (com Lucreci, De la natura de les coses, les obres de Plutarc sobre el vegetarianisme, i sobre la intel·ligència dels animals, i Porfiri de Tir sobre l’abstinència de matar els animals). Amb elles es van descobrir una sèrie de posicions ètiques cap als animals que podien haver ajudat a l’eventual aparició i propagació de noves sensibilitats cap als animals.

Aquestes discussions van rebre la influència del contacte amb altres pobles de tot el món, i e fet colonitzador que s’impulsa durant l’Edat Moderna, les quals van contribur significativament a moltes preocupacions que es van formular sobre la relació home-animal i les categoritzacions que es mostrarien entre humans i animals.

(1) Benjamin Arbel, ‘The Renaissance Transformation of Animal Meaning: From Petrarch to Montaigne’, in Linda Kalof and Georgina M. Montgomery (eds.), Making Animal Meaning (East Lansing: Michigan State University Press, 2012), 76.

Font: Special Issue: The Animal in Renaissance Italy.Renaissance Studies.-April 2017.-Volume 31, Issue 2, pp 175–318 (Accés restringit als usuaris de la UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, UJI, UVic-UCC, BC i UIC)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s