Història de la Leishmaniosi

Article de revisió de la història de la leishmaniosi en que es discuteix sobre l’origen del gènere Leishmània en l’era Mesozoica i la seva distribució geogràfica posterior, l’evidència inicial de la malaltia en els temps antics, primers evidències de la infecció en l’Edat Mitjana, i el descobriment de paràsits de Leishmània com a agents causants de la leishmaniosi en els temps moderns.

Pel que fa a l’origen i la dispersió dels paràsits de Leishmània, es presenten les tres hipòtesis actualment debatudes (paleàrtiques, origen Neotropical, i supracontinental, respectivament). Els documents antics i les dades indiquen que la leishmaniosi paleo-parasitològica ja estava molt estesa en l’antiguitat. La identificació de paràsits de Leishmània com a agents etiològics i mosques de la sorra com a vectors de transmissió de leishmaniosi es van iniciar a principis del segle XX i el descobriment de noves Leishmànies i espècies de mosques de sorra van continuar fins ben entrat el segle XXI. Darrerament, les crisis de guerra civil i de refugiats sirians han demostrat que les epidèmies de leishmaniosi poden ocórrer en qualsevol moment en les zones de conflicte i en les regions properes on la malaltia era endèmica anteriorment.

 

Font:

Dietmar Steverding. The history of leishmaniasis. Parasites & Vectors.- 201710:82. DOI: 10.1186/s13071-017-2028-5 (accés obert)

Font imatge: Wikimedia-commons

El tinent general Sir William Boog Leishman. El gènere Leishmania va ser nomenat per l’actuació del  patòleg escocès al qual se li atribueix, juntament amb Charles Donovan,  pel descobriment del paràsit que causa leishmanioisi visceral (LV)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s