El paper dels animals en la cultura americana contemporània

Els animals han estat presents a tot arreu en la història americana. Els trobem en innombrables documents  històrics, literaris, biogràfics, científics, amb episodis que van des de la cooperació íntima a una  violència injustificada.

Si bé la quinta-essència de les espècies nord-americanes com el bisó, mustang o l’os grizzly tenen un paper rellevant en el discurs de l’imaginari col·lectiu americà,  també els éssers vius amb menor representació en la geografia USA he tingut un paper important en la gènesi de la societat i la cultura moderna d’Estats Units.

Un paper significat te el paper de les mascotes en la societat americana, especialment en la vida familiar i domèstica de la classe mitjana. Per contra, hi ha un clara interdependència quan avaluem el paper de la fauna salvatge amb la civilització. La idea de la “bèstia americana” incideix en diferents aspectes de les relacions home-animal i la seva transformació, especialment a partir dels anys 20 de s. XX, on trobem el sorgiment de l’animal de companyia als USA, i la importància del treball dels animals a les ciutats nord-americanes, fins el  paper dels animals i l’animalitat durant l’esclavitud i l’expansió cap a l’oest.

En síntesi, les contribucions d’aquesta obra mostren en quina mesura la història d’Amèrica pot i s’ha d’entendre en relació amb les relacions polifacètiques i, sovint problemàtiques o ambivalents, entre els éssers humans i els animals, sinó també amb una forta preocupació amb l’animalitat que ens permet destacar la complexa intersecció de la història de les relacions entre animals i humans amb història cultural americana de, per exemple, la raça, el gènere i la sexualitat.

Font:

American Beasts: Perspectives on Animals, Animality and U.S. Culture, 1776-1920 / by Dominik Ohrem (Editor).-Neofelis Verlag, 2017.- ISBN-10: 3958080375 (amazon.co.uk)

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s