Abelles i literatura a propòsit de Sant Jordi

Les abelles han estat omnipresents a tota la humanitat i ara segueixen estant-ho, degut a la seva desaparició a marxes forçades per la incidència des insecticides, plaguicides i les accions d’altres predadors com la vespa asiàtica. Un còctel explosiu que pot tenir unes greus conseqüències en la producció i biodiversitat vegetal del planeta, i per tots els éssers vius que el compartim.

El Sindrome de despoblament dels ruscos (Colony Collapse Disorder) ha generat molta literatura. Principalment destaquem a Maja Lunde “Historia de las abejas” (Siruela) en que l’autora relata tres històries situades en espais i èpoques diferents: Anglaterra de 1852, Estats Units, 2007 i Xina del 2098. Els germans Tavoillot en “El filosofo y la abeja” (Espasa) fan un itinerari històric i filosòfic sobre el paper d’aquest insecte entres els humans. Mark Magil amb “La meditación y el arte de cuidar abejas” (Siruela) vincula l’experiència apícola amb la filosofia i el món oriental. Cristina Caboni amb “El lenguaje de las abejas” (Maeva), explora la tradició familiar amb les abelles on indaga sobre les dones que xiuxiuejaven les abelles amb els braços estesos. En l’actualitat hi ha un moviment Beekeeper que defensa el cosum de mel de proximitat.

En l’article trobarem diferents apunts històrics, des el punt de vista tecnològic, polític, teològic i mitològic d’aquest insecte que ha meravellat a diferents civilitzacions i que es clau per la supervivència del Planeta. Hi arribarem a temps ?

Font:

Justícia, Antonia. Reportaje: Abejas y Literatura (22/04/2017). Suplemento Culturas – La Vanguardia

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s