Exposició Geni culinari a Girona

L’exposició té com a objectiu reflexionar, a partir de les restes arqueològiques, sobre la relació entre arqueologia, la cuina tradicional i la creativa. Aquesta exposició, que fa un any va ser produïda i presentada a la seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, es podrà visitar a Girona fins el proper 24 de setembre.

La cuina esta molt present  en aquests moments a tots nivells i es important reconèixer els vessants culturals i patrimonials de l’alimentació. Aquesta mostra ajuda a entendre quin és l’origen remot d’alguns dels nostres plats tradicionals i ingredients corrents i demostra que molts dels productes que ens semblen autòctons han vingut de molt lluny, com el blat o el pollastre.

Trobarem identificats quatre àmbits temàtics:  “Introducció”, “Bufet”, “Plats principals” i “Digestions”.

La introducció se centra en transmetre la idea global de l’exposició, a partir del principi que sempre hi ha hagut innovacions en la cuina i que sense elles no es pot entendre la cuina d’avui.

L’àmbit del “Bufet” parla sobre els aspectes importants de la prehistòria de l’alimentació que són difícils de vincular a una innovació concreta, però que són prou coneguts i poden captar d’interès dels visitants: l’evolució del ganivet i del got, les begudes, la sal, la mel, el foc i els primers estris de cuina.

A l’àmbit “Plats principals” es conceptualitzen sis espais, cadascun dels quals està dedicat a una innovació prehistòrica associada a un plat de la cuina tradicional catalana que no existiria sense aquella innovació. S’han seleccionat sis grans innovacions relacionades amb la cocció, el processament d’aliments o el producte. S’ha volgut exemplificar, amb dos plats, el canvi que va representar la innovació. El primer correspon al moment en què es produeix la innovació i és un plat que es pot deduir a partir de l’estudi de les restes arqueològiques. El segon és un plat de la nostra cuina tradicional que encara es manté viu avui, però que no existiria sense aquella innovació. “Plats principals” es presenta museogràficament com sis taules de cuina contemporània que contenen objectes arqueològics rellevants i un audiovisual per presentar una primera mirada de la innovació de la qual es parla. L’àmbit dels Plats principals té la següent distribució:

–        El ganivet: de la cuixa de cérvol a les mandonguilles

–        El metall: del conill a l’ast a la paella

–        El molí de pedra: de la farina a la coca de recapte

–        La ceràmica: del marisc cru a la sèpia amb pèsols

–        El pollastre: de l’ou begut a la croqueta líquida

–        La cuina líquida: de la sopa de farigola a l’escudella de Nadal

L’àmbit “Digestions” explica com han afectat al cos humà les innovacions que s’exposen. L’alimentació, a més de ser imprescindible per viure, també és una via d’entrada d’infeccions i de malalties, moltes de les quals haurien afectat els nostres avantpassats a causa de la mala alimentació i que actualment permet estudiar la paleoantropologia. L’alimentació també ha condicionat notablement l’evolució humana i ha anat modulant el nostre cos al llarg de milers d’anys.

L’exposició mostra una col·lecció d’objectes arqueològics cedits especialment per diversos museus d’àmbit nacional, a més dels procedents del mateix Museu d’Arqueologia de Catalunya. Així mateix, el visitant pot gaudir de la reconstrucció de la sitja de Pontós.

L’exposició es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona (Monestir de Sant Pere de Galligants, C/ Santa Llúcia, 8. 17007 Girona) del 31 de març al 24 de setembre de 2017. Més informació

Fonts:

El geni culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina (Del 31 de març al 24 de setembre de 2017 ) (mac.cat)

“El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina” arriba al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona (premsa.gencat.cat)

 

Lluís Garcia Petit; El geni culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina

Conferència “L’alimentació al paleolític” Dr. Eudald Carbonell

 

 

La ceràmica – Exposició El Geni Culinari

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s