Desagradable, brutal i curta: la vida dels remugants a la Finlàndia medieval

L’estudi dels isòtops de material arqueològic a Finlàndia han revelat com es criava al bestiar boví i oví. Estudiant els seus ossos i dents han pogut mostrar de quines plantes s’alimentaven. Fins i tot es deduir l’escassetat de nutrients als quals estava sotmès aquest bestiar i que, sovint, moria d’inanició, particularment durant l’Edat Mitjana.

L’anàlisi isotòpica dels ossos i les dents de bestiar boví i oví descoberts en les excavacions arqueològiques s’ha produït nova informació sobre la cria d’animals i la nutrició en els vells temps, i la història primerenca de les races autòctones finlandesos d’avui dia.

L’estudi es va dur a terme conjuntament per l’Institut de Recursos Naturals Finlàndia (Lluc), Universitat de Turku Departament d’Arqueologia de la Universitat d’Hèlsinki de Finlàndia Museu d’Història Natural i el Laboratori d’Investigació Arqueològica de la Universitat d’Estocolm.

Per a les finalitats de l’estudi, es van analitzar 43 ossos i dents bovins i ovins. L’os d’animal més antic descobert durant les excavacions arqueològiques es remunta a l’Edat de Bronze, fa uns 3.300 anys, mentre que les troballes més recents eren de la dècada de 1900.

Els isòtops acumulats en els ossos, és a dir, elements amb una massa atòmica diferent, van revelar que l’alimentació d’animals més probable variava d’acord amb l’alimentació disponible en diversos assentaments i en diverses èpoques. Sobre la base de les fonts literàries, es va considerar que, al 1700, el bestiar s’alimentava principalment de palla i les ovelles de les branques seques d’arbres de fulla caduca a l’hivern. Quan els resultats de l’anàlisi d’isòtops es comparaven amb les dades de les fonts literàries, es descobrí que diferien molt poc.

Els animals domèstics es van veure obligats a suportar condicions extremadament difícils, sobretot durant els llargs hiverns de l’Edat Mitjana. “Les dades extretes del material ossi també son compatible amb els estudis anteriors, segons el qual els animals es van fer més petits durant l’Edat Mitjana. Això és una indicació de la nutrició molt deficient. Només van sobreviure els més forts “, diu Blauer.

Es van utilitzar mètodes de datació de carboni per determinar l’edat dels ossos i les dents analitzats. Les mostres prehistòriques van ser d’aproximadament 700 3.700 anys, les mostres medievals eren dels anys 1200 a la dècada de 1550 i els del període post-medieval eren de la dècada de 1550 a la dècada de 1800.

D’acord amb Auli Blauer, l’estudi confirma els canvis estimats en l’ús del sòl a través del temps: “els valors d’isòtops de carboni en les mostres van disminuir des dels temps prehistòrics fins a l’Edat Mitjana. Per exemple, això indica que el bosc es va convertir en una font més important d’aliment per a animals. En un entorn de bosc, els valors d’isòtops de carboni de les plantes normalment romanen per sota dels d’herba i arbustos que creixen en prats i altres hàbitats oberts “.

Per tant, el creixement de la població feu que fos mes difícil l’alimentació dels animals. Els assentaments humans es van fer més compactes al necessitar molts mes prats amb finalitats agrícoles que no fossin pastures.

 

Font:

Nasty, Brutish and Short: The Lives of Cattle and Sheep in Medieval Finland (medievalists.ne)

Auli Bläuer, Laura Arppe, Marianna Niemi, Markku Oinonen, Kerstin Lidén, Jussi-Pekka Taavitsainen & Juha Kantanen.-Inferring Prehistorical and Historical Feeding Practices from δ15N and δ13C Isotope Analysis on Finnish Archaeological Domesticated Ruminant Bones and Teeth.-Fennoscandia archaeologica XXXIII (2016)

Font imatge (bestiari.ca) British Library, Sloane MS 3544, Folio 16r

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s