Ciència per a tots 1850-1900 a la BNF

L’astronomia, la medicina, les ciències naturals, química o l’aeronàutica … Durant la segona meitat del segle XIX, totes les disciplines científiques es van veure potenciades  i alhora posades a l’abast del públic.

A partir del corrent de la Il·lustració, la divulgació científica entrarà fortament un segle més tard, a l’expandir-se la creença en el progrés i l’educació. Revistes, llibres il·lustrats, diccionaris, novel·les, conferències, exposicions universals … La ciència es mostra a través de la multiplicitat de mitjans de difusió, el desenvolupament de la premsa i la proliferació de la imatge, especialment des de 1850, que es posen al servei de introducció a la ciència per a nens i adults.

Aquesta exposició se centra en la pedagogia científica, l’astronomia, la salut, les ciències naturals, l’aeronàutica o l’electricitat i tecnologies, oferint una comprensió de quin era el lloc de la ciència en la societat a la fi del segle 19, i com l’energia es va posar al servei de la vulgarització de la ciència. Els prop de 180 documents reproduïts permeten entendre els múltiples formes que va prendre aquesta difusió: a través documentsimpresos – amb l’auge de la premsa il·lustrada i el naixement de col·leccions dedicades com “La Bibliothèque des merveilles”, però també amb classes gratuïtes nocturnes, conferències, museus i jardins botànics o zoològics, espectacles i exposicions.

A més de les obres clau com La science amusante de Tom Tit, les novel·les de Jules Verne, i els llibre il·lustrats dels difusors reconeguts com Camille Flammarion, Louis Figuier i Gaston Tissandier, l’exposició té com a objectiu donar a conèixer els documents i figures menys conegudes, la imatge de l’inventor prolífic Gustave Trouvé  o un parell d’enginys científics.

Fonts:

Sciences pour tous,1850-1900 du 25 avril 2017 au 27 août 2017 François-Mitterrand / Allée Julien Cain (bnf.fr)

Communiqué de presse. Exposition Sciences pour Tous (bnf.fr)

Tous les savoirs: Autour de l’exposition Sciences pour tous (bnf.fr)

Font imatge: Pbs.twimg.com

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s