Els gossos de caça amb Felip III

En el present artícle s’aborda la importància de l’organització sociopolítica, Real Caza de Monteria. Es presta una especial atenció en l’assistència, la cria i ús dels gossos, així com a examinar alguns dels oficis relacionats amb l’ensinistrament, sense oblidar  les relacions de patronatge que suscitaven com el de Caçador Major, Montero Major, Sotamontero, o dels criadors, que formaven part de l’engranatge de la monteria reial

En el 1748, Ferran VI  ordenà suprimir la falconeria, i la dissolució administrativa de l’antiga Casa de Castella i els seus departaments  a la Cavallerissa de Rei. Mes tard, el 1761, Carles III reorganitzaria de  nou la cacera reial, fent-la dependre de la Reial Ballesteria.

S’assenyala la importància que van tenir la cria de gossos a la Corona de Castella, a partir de Felip II fins a mitjans del XVII, amb les aportacions a la política identitària. Els gossos tenien un alt valor monetari i simbòlic. El Sotamontero es responsabilitzava de la seva cria i ensinistrament. La figura del cuidador i dels seus ajudants permet apropar-nos a la relació diària que mantenien amb ells, les despeses comunes, etcètera. Els monteros, s’encarregaven de les malalties i ferides dels gossos. Els serveis de caça es van anar ampliant en criats altres figures encarregades de la cura dels gossos. La distància entre el gos i el monarca s’aniria fent es cop evident.

Font:

Los canes de Felipe III: Una aproximación a través de los oficios de la Real Caza de Montería (1598-1621)/  Iris Rodríguez Alcaide.-Libros de la Corte.es, ISSN-e 1989-6425, Nº. 13, 2016, págs. 50-66 [text complet]

Font imatge: El cardenal infante don Fernando de Austria, cazador / Diego Velázquez (1599–1660) , Ca. 1632-1634 (wikimedia.commons)

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s