Aproximació a l’art sobre caça durant l’Edat Mitjana

Des de l’art rupestre la caça ha estat un dels temes predilectes des del punt de vista artísitc. Durant l’Edat Mitjana sorgeixen els llibres de caça, encara que tenen un previ antecedent en l’antiguitat greco-llatina, com a literatura tècnica i pràctica que en el seu moment de màxim esplendor desenvolupa un interessant esquema il·luminador. Tot i que la Península Ibèrica presenta una literatura venatòria molt característica plena de notes personals i aspectes exclusius com la geografia de la caça, però és molt limitada alhora  d’il·lustrar els textos ja que bàsicament és una literatura tècnica que es limita a presentar els instruments necessaris. Tot i així,  hi ha alguns exemples molt interessants.

Després d’una visió de la història de la representació de la caça i dels llibres de caça il·lustrats,  Jose Manuel Fradejas Rueda analitza les miniatures del Libro de la Monteria, i s’estableix quin és el significat i funció de cadascuna d’elles. Posteriorment s’estudien els instruments medicoquirúrgics mostrats en els llibres de falconeria, especialment en la sèrie iniciada pel Livro da falcoaria de Pero Menino, i difosa pel Libro de la caza de las aves  de López de Ayala. Es tanca amb una anàlisi de les miniatures sobre caça de les Cantigas de Santa Maria.

Font:

Iluminar la caza en la Edad Mediaaproximación a la iconografía venatoria medieval iberorrománica / José Manuel Fradejas Rueda.- Revista de poética medieval, ISSN 1137-8905, Nº 30, 2016 (Ejemplar dedicado a: Texto e ilustración en el libro medieval: factura física, lectura y recepción), págs. 105-130 [article disponible a academia.edu]

Font imatge:  Falconry Book of Frederick II 1240s (wikipedia.commons)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s