Una nova etapa pel Museu Darder

El Museu Darder de Banyoles vol canviar el seu discurs museogràfic per donar més protagonisme als animals dissecats i a les restes humanes de la seva col·lecció (fetus, cranis o pells humanes) que el veterinari i taxidermista barceloní Francesc Darder Llimona va cedir a la localitat.

El 7 de març de 1997 va deixar d’estar exposat al públic el guerrer boiximà dissecat ,l’exhibició del qual en una vitrina del museu va ser objecte d’una polèmica d’abast internacional que va culminar l’any 2000 amb la repatriació de les seves restes a Botswana. Altres restes humanes que, juntament amb el negre dissecat, formaven part de l’anomenada Sala de l’Home, també van ser retirades.

Es tractava de material “sensible” que va quedar relegat al magatzem i que ara, 20 anys després, podria tornar a mostrar-se al públic en el nou Darder, segons es desprèn de les paraules del seu director, Lluís Figueres. “La intenció és que estiguin a partir de les reformes que pretenem efectuar“, afirma. “La nostra intenció és posar a l’abast de la gent tot allò que era objecte d’estudi per part de Francesc Darder i les restes humanes tindran més protagonisme del que tenen avui“, explica Figueres.

L’avantprojecte museogràfic que l’Ajuntament de Banyoles ha presentat a la Generalitat i amb el qual pretén optar a fons europeus vol recuperar la idea de Gabinet reservat que el veterinari, taxidermista i comerciant barceloní Francesc Darder Llimona (1851-1918) tenia a la seva botiga-museu de Barcelona amb part de les seves col·leccions d’antropologia.

Un espai que en el nou museu Darder, i per no ferir sensibilitats, estaria adequadament separat de la resta de la seva col·lecció, formada per un total de 1.600 objectes, dels quals gairebé la meitat són animals dissecats (mamífers, ocells, rèptils, peixos, mol·luscs …)

En la nova proposta museogràfica que s’ha sotmès a consideració de la Generalitat es revertiria aquesta situació i el Darder, un equipament històric visitat des dels seus orígens per milers d’escolars, recuperarà el protagonisme perdut. Tant el director com la conservadora del museu, Georgina Gratacós, destaquen la necessitat de “replantejar el discurs” i posar “més èmfasi” en la singular col·lecció que Francesc Darder va cedir a la ciutat, que passaria, segons l’avantprojecte, a ocupar la primera planta. En un primer espai, el públic coneixerà la figura de l’artífex del museu -inaugurat el 22 d’octubre de 1916-, el seu vincle amb Banyoles i la seva activitat com a proveïdor de material educatiu i història natural.

Els mitjans audiovisuals permetran que sigui el mateix Darder, en primera persona qui s’aproximi al visitant a la visió de les ciències naturals de la seva època. Un segon espai es destinarà a explicar el contingut de la seva col·lecció i el visitant coneixerà com s’estudiaven les ciències naturals en l’antigues aules de ciències d’escoles i instituts. “Volem que els centres escolars ens prenguin com a referència per a l’estudi de la zoologia“, afirma Figueres. Salvant les distàncies, els responsables del museu volen “fer pedagogia” amb les peces de la col·lecció com al seu dia ho va fer el veterinari en el comerç-museu que regentava a Barcelona on venia animals dissecats i material de ciències

Cal destacar finalment l’esforç portat a terme de digitalització d’unes 3000 diapositives del fons del Museu, que permetrà disposar de la  informació disponible per als usos que es vulguin donar a les col·leccions amb un us social, de recerca o de divulgació per exposicions i altres mecanismes de difusió. Finalment, comentar que el museu, s’ha adherit a la iniciativa Visitmuseum, per documentar-se sobre els museus a través de dispositius mòbils i en llengua anglesa, francesa, espanyola, catalana i occitana/aranesa.

Fonts:

El Darder rescata a sus humanos / Silvia Oller. La Vanguardia, 8/01/2017. P. 54

El Museu Darder digitalitza part del seu fons d’imatges amb una subvenció de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona (museusdebanyoles.cat)

Les visites als Museus de Banyoles creixen un 10% l’any de la celebració del centenari del Museu Darder (museusdebanyoles.cat)

El Museu Darder i el Museu Arqueològic de Banyoles s’inclouen dins la plataforma digital Visitmuseum (banyoles.xiptv.cat)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s