Marengo: canvi d’imatge d’un cavall de guerra

El cavall de Napoleó, conegut com Marengo, compta amb mes de 200 anys d’història, després d’haver servit en l’exèrcit francès de Napoleó Bonaparte.

Marengo  va ser muntat per Napoleó a través de batalles a tot Europa des de 1800 fins a 1815. Tot i que el cavall era només 1,4 metres d’alçada – i va ser ferit a la batalla de vuit vegades – mai va llançar el seu genet de la cadira.

A la Batalla de Waterloo el 1815, Marengo fou abandonat  i portat a Anglaterra, on el seu esquelet es va conservar després de la seva mort el 1831. Aquest ha estat en exhibició en el National Army Museum a Londres des de la dècada de 1960.

La gravetat havia passat factura després de totes aquestes dècades en exhibició. La conservadora del Museu, Arianna Bernucci va ser cridada per gestionar l’ajuda d’un expert en la restauració d’aquest noble cavall de la forma mes fidel possible.

La conservadora va començar amb la reparació de petites esquerdes en l’estèrnum i les costelles de l’esquelet i eliminà els residus acumulats. Però el treball més important va ser per canviar la posició del cos, fent Marengo més realista, amb més potes mòbils i un cap ben alt.

La comissària del National Army Museum  Sophie Stathi deia: “La posició rígida peculiar de les cames li feia semblar més com una mula. Va ser un dels objectes més estimats a l’antic museu, però cada vegada que entrava  a la galeria que sempre vaig pensar que hi havia alguna cosa trista”. ‘Era un animal notable, i es mereixia que féssim el millor per ell”.

Arianna comentava que “Es va comprovar que els ossos eren prou fortes com per a nosaltres per tornar a treballar, i per sort, estaven en bones condicions”. “L’equip volia proporcionar suport adicional per al cap. També necessitava una neteja a fons, encara que l’objectiu no ha estat mai perquè sigui un blanc resplendent”. “Volíem preservar el seu aspecte i respectar el fet que es tractés d’un espècimen històric”.

El desmantellament va ser un èxit, i Derek ara pot acabar la nova armadura. Marengo aviat estarà llest per a la seva exhibició pública de nou, amb el cap en alt. Marengo tornarà en exhibició al nou Museu Nacional de l’Exèrcit quan s’obre a la primavera de 2017

 

Fonts:

Marengo: a warhorse’s makeover (nhm.ac.uk)

 

Meet Marengo: Conserving Napoleon’s Horse

Font imatge:

Napoleon Bonaparte’s Arab Stallion, “Marengo” per Baron Antoine-Jean Gros (1801) (commons.wikimedia.org)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s