El gos en l’occident mesoamericà

En l’Occident mexicà s’ha pogut identificar la presència de gossos en variats contextos arqueològics amb una profunditat temporal que es remunta vers el Preclásico Mitjà, amb nombroses representacions iconogràfiques que comprenen tant el món quotidià com el simbòlic.

Al món mesoamericà va existir un fort nexe entre els éssers humans i els gossos. No obstant això, no sempre s’ha posat atenció a les restes d’aquest animal trobats en contextos arqueològics, ja que s’han destacat únicament els trets morfològics i estilístics de la figura canina, o se’ls esmenta com a font alimentària, ofrenes o sacrificis, sense explorar el seu paper simbòlic en la mitologia, els costums funeraris i les relacions humanes de la civilització olmeca.

La raçaa Xoloitzcuintle o Xolo es una de les poques que resten del passat asteca a Mèxic.

En aquest breu article, publicat el 2014, però difós darrerament a les xarxes socials d’Arqueologia Mexicana (facebook):  s’examina el nexe dels gossos de les cultures centreamericanes amb la mort i la seva cosmogonia mitjançant imatges pertanyents a la tradició de Tombes de Tir, desenvolupada a Jalisco, Colima i Nayarit, durant el Preclásico Tardà i el Clàssic Primerenc (250 aC a 450 de C.).

 

Fonts:

El perro mesoamericano [Dosier], Arqueologia Mexicana, num. 125, feb. 2014 (arqueologiamexicana.mx)

De la Garza, Mercedes, “El carácter sagrado del xoloitzcuintli entre los nahuas y los mayas”, Arqueología Mexicana, núm. 125, pp. 58-63. (arqueologiamexicana.mx)

López Mestas Camberos Martha Lorenza, “Los perros en el Occidente de México”, Arqueología Mexicana núm. 125, pp. 48-53. (arqueologiamexicana.mx)

Guzmán, Ana Fabiola y Joaquín Arroyo-Cabrales, “Razas de perros mesoamericanos. Características morfológicas y moleculares”, Arqueología Mexicana núm. 125, pp. 38 – 41.(arqueologiamexicana.mx)

Guzmán, Ana Fabiola y Joaquín Arroyo-Cabrales, “Razas de perros mesoamericanos. Características morfológicas y moleculares”, Arqueología Mexicana, núm. 125, pp. 38-41 (arqueologiamexicana.mx)

Valadez Azúa, Raúl, “El origen del perro americano y su dispersión”, Arqueología Mexicana núm. 125, pp. 30-37.(arqueologiamexicana.mx)

 

Una raza de perros sin pelo, vestigio ancestral de México

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s