La llet com element cabdal de la neolitització del nord de la Mediterrània

ramat-ovellesUna recerca internacional amb participació de la UAB mostra una evidència extensa de la producció de llet prehistòrica al Sud d’Europa. Les primeres comunitats neolítiques del nord del Mediterrani van començar a fer-nes ús des de l’inici de l’agricultura, tan aviat com van introduir la domesticació d’animals, fa uns 9000 anys.

La llet va ser un aliment important, que hauria contribuït significativament a l’expansió de les primeres comunitats camperoles, proveint-les d’aliment i productes duradors. També hauria estat un factor clau per a l’adopció i l’extensió de la domesticació animal a la regió.

L’estudi, liderat per les Universitats de York i Bristol i el Centre National de la Recherche Scientifique (França), amb participació de la UAB, ha combinat, per primera vegada, l’anàlisi de residus de greixos animals –lípids- en 567 fragments de recipients ceràmics, amb l’anàlisi dels perfils de mortalitat – l’edat de la mort dels exemplars– de les principals espècies d’animals domèstics trobades a 82 jaciments del nord del Mediterrani i de Pròxim Orient, datats entre el setè i el cinquè mil·lenni aC.

La importància de la producció de carn i llet al neolític mediterrani és objecte de debat entre els experts, amb recerca prèvia suggerint que l’atracció per la llet podria haver estat clau per a la domesticació de remugants com vaques, cabres i ovelles.

Pel que fa a les causes que podrien haver influït a l’hora d’orientar o no els ramats a la producció làctia, els investigadors apunten que, a més dels factors ambientals, també podrien haver estat importants les diverses dinàmiques i tradicions culturals que caracteritzen les comunitats del neolític inicial del nord del Mediterrani.

La recerca també obre interrogants sobre com es va processar aquesta llet per tal de fer-la digerible i agradable al paladar per als primers camperols del neolític, molts d’ells, probablement, intolerants a la lactosa.

Font:
La llet va ser un element important durant la neolitització del mediterrani nord (UAB.cat)

Font original:

Cynthianne Debono Spiteri, Rosalind E. Gillis, Mélanie Roffet-Salque, Laura Castells Navarro, Jean Guilaine, Claire Manen, Italo M. Muntoni, Maria Saña Segui, Dushka Urem-Kotsou, Helen L. Whelton, Oliver E. Craig, Jean-Denis Vigne, Richard P. Evershed. Regional asynchronicity in dairy production and processing in early farming communities of the northern Mediterranean. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2016; 201607810 DOI: 10.1073/pnas.1607810113 (accés restringit a les universitats públiques catalanes)

Font imatge:
Ramat d’ovelles al jaciment arqueològic de tell Halula (vall de l’Eufrates, Síria), Miquel Molist

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s