La biologia i medicina en la filatèlia espanyola

segells-espaEn aquest treball s’ha realitzat un recull dels segells d’Espanya i les seves anomenades “colònies” relacionats amb la temàtica sobre ciències sanitàries i biològiques. El període estudiat abasta des de 1850 fins a 2001, ambdós inclosos.

Per classificar els segells seleccionats s’ha utilitzat la nomenclatura internacional de la UNESCO per als camps de la Ciència i Tecnologia. Al llarg dels anys s’observa un canvi pel que fa a la temàtica dels segells. En les “colònies” abunden els dedicats a animals, flors i plantes a més d’aquells a favor de la infància o de la població indígena.  A Espanya, la temàtica és més diversa.

S’observa que la filatèlia no es manté al marge dels esdeveniments del moment, de fet, en el cas dels segells Pro tuberculosos, s’emeten quan la malaltia és més freqüent i quan es necessita finançar la seva investigació i tractament, disminuint el nombre d’emissions coincidint amb la disminució del nombre de casos. Quant als metges o malalties que apareixen, són aquells que han tingut influència en la història d’Espanya, oblidant-se, llevat d’alguna excepció, dels metges estrangers o malalties de baixa prevalença en la història espanyola.

 

Font original:

 La Historia de la Medicina y la Biología a través de la filatelia española / María Teresa Flores Morgado. Dir. Tesi: Diego Peral Pacheco Universidad de Extremadura (2016) [dehesa.unex.es]

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s