Simbolisme de la mosca en un text ecònomic medieval gallec

mosca-medievalS’analitza la miniatura d’un document notarial insertat en un còdex de mes 200 documents del s. XV. En concret, una escriptura del casal denominat “el Tarrío” i del seu moli per gra, a San Cristovo de Beseño, el 11/05/1439.

Es estrany trobar una miniatura en aquests tipus de doucments de tipus jurídic/económic. I potser encara ho es mes si porten annexes dues mosques i, fins i tot, una aranya encara no determinada. Les mosques estan voltant la figura d’una dona, que sembla representar una monja de l’Ordre de les Clarises.

Sembla clara la càrrega simbòlica que es vol atorgar a aquesta representació. Com una clau que vindria a reforçar el missatge, no escrit, del document.

L’autor analitza el paper simbòlic de les representacions animals a l’Edat Mitjana, la imatge diabòlica dels insectes i, en concret, de mosques i aranyes, i els relats literaris, faulístics i dels “exempla” que van promoure’s a partir del Mön Antic i es van desenvolupar al llarg de tot la cristiandat medieval.

Cal aprofundir en allò que es pot observar, i que no esta escrit, per entendre l’autèntic missatge que es tarnsmetia en els documents medievals. El pecat i el mal van estar força presents en l’occident medieval i els animals, a pesar seu, en van ser protagonistes.

Font:
Moscas, monjas y… ¿demonios? La representación más antigua de Galicia: análisis de las miniaturas que ilustran un códice medieval / Damián Porto Rico.- Quercus, ISSN 0212-0054, Nº 368, 2016, págs. 36-41

Font imatge: Detalle de una de las moscas que aparecen en un códice medieval (foto: Archivo Histórico Diocesano de Santiago). [Revista Quercus.es]

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s