Explicació de l’adaptació del mastí tibetà a les zones altes de muntanya

ten_prized_dogs_03El mastí tibetà (dogo del tibet) natural de l’altiplà del Tibet, s’ha adaptat ràpidament a l’entorn exterm de muntanya. Recentment, s’ha estudiat l’impacte de la selecció positiva en el genoma mastí tibetà i es van identificar els possibles gens d’hipòxia-adaptativa. No obstant això, encara es desconeix l’origen de les diferents variants adaptatives.

En aquest estudi, es va investigar la introgressió genètica en l’adaptació dels mastins tibetans amb el gos i el llop amb l’emprempta genètica de diferents altituds en estreta proximitat geogràfica. En un genoma de gran escala, el mastí tibetà va ser més estretament relacionat amb altres gossos que amb als llops. No obstant això, es van identificar les regions genòmiques del mastí tibetà amb una possible introgressió del llop gris tibetà, i selectivament amb el genoma d’altres cànids del Tibet.

Els resultats de la recerca genòmica demostren que la introgressió de gens d’adaptació d’hipòxia en els llops de l’altiplà va jugar un paper important per als gossos que viuen en ambients d’hipòxia, el que indica que els animals domèstics podrien adquirir de forma ràpida adaptació local pel contacte secundari amb els seus parents silvestres.

Fonts:
Miao, Benpeng, Zhen Wang, and Yixue Li. “Genomic Analysis Reveals Hypoxia Adaptation in the Tibetan Mastiff by Introgression of the Grey Wolf from the Tibetan Plateau.” Molecular Biology and Evolution (2016): msw274.

Virginia Morell. Tibetan dogs can survive at high altitudes, thanks to ancient breeding with wolves. Science, Dec. 6, 2016. DOI: 10.1126/science.aal0470

Font imatge: Picture of Cangni (苍猊), a Tibetan Mastiff, from Ten Prized Dogs Album. [wikimedia commons]

Tibetan man and his dog

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s