Els zoològics ambulants del XIX com a superioritat de l’home davant la natura

fighting-nature-zoos-xixAl llarg del segle XIX els animals van ser incorporats en successius escenaris de confrontació, que comprenien des de reclusions de lleons en petites gàbies fins a recreacions de lluites a gran escala, inicialment presentant un conjunt d’animals exòtics, els zoològics ambulants van créixer que incloien milers d’espècies amuntegades. Aquests zoològics del XIX, venien recolzats per unes creences arrelades fonamentdes en que l’home tenia el dret d’explotar la natura a través de pràctiques de lluita contra altres espècies animals.

Els espectacles amb animals es van convertir en un estímul per al comportament antisocial com els locals en que es menyspreava i burlava els animals, se’ls incitava a baralles, i fins i tot es van promoure tumults violets al respecte. Els problemes socials de la humanitat difícilment es podrien separar dels assumptes relacionats amb la crueltat vers els animals.

A banda del que reflecteix la capacitat humana per a la lluita i l’agressió, i la creença en el domini humà sobre la naturalesa, aquestes actuacions sobre el món animal, també es van fer ressò de la fascinació cultural amb el conflicte, la guerra i l’expansió colonial, com els grans espectacles del poder imperial que reforçaven l’autoritat de l’Estat i milloravem l’exhibició pública de la nació amb evocacions nacionalistes dels imperis colonials.

Es mostra com la lluita contra la naturalesa és una anàlisi profunda del llegat històric del colonialisme del segle XIX, amb la guerra, l’adquisició i el transport de la fauna salvatge.

Aquest llegat de creences arrelades sobre el dret humà a explotar altres espècies animals encara no ha acabat i esta força vigent. Per sort les consciències i les veus de molts habitants d’aquest planeta volen canviar les coses.

Font:
Fighting Nature: Travelling Menageries, Animal Acts and War Shows / by Peta Tait.- Sydney University Press (2016).- ISBN-10: 1743324308 [amazon.com]

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s