Distribució i consum alimentari al Regne Unit entre el XVIII i XIX

the_cotton_famine_manchester_19th_century-_wellcome_l0004799Aquest article revisa el debat sobre la quantitat de menjar que estava disponible per al consum humà a Anglaterra i Gal·les durant els segles XVIII i XIX. Es presenten noves dades sobre el nombre de calories derivades de les importacions irlandeses i inclou nous càlculs sobre la distribució dels valors calòrics dins de la població britànica.

En l’estudi original de Floud “The Changing Body“, s’argumenta que els canvis en la disponibilitat d’aliments van ser “en línies generals coherent “amb els canvis en l’alçada i l’esperança de vida a finals del XVIII i principis del XIX. Això dóna suport a la opinió que les millores en la disponibilitat d’aliments van ser una de les causes de l’increment d’alçada i la mortalitat durant aquest període.

Les xifres revisades també suggereixen que la quantitat de menjar disponible per al consum humà podrien haver-se acostat als nivells d’adequació convencionals per a una secció molt més gran de la població a la inicialment suposada.

Convé recordar que els consumidors dels segles XVIII i XIX van ser exposats a condicions ambientals molt més dures, amb una incidència molt més alta de diarrea i altres malalties entèriques. Aquest problema s’hauria agreujat per l’alt percentatge dels cereals en les seves dietes.

En l’exàmen de l’estat nutricional dels individus que viuen sota condicions preindustrials en el món modern, es van arribar a la conclusió que aquestes persones havien d’augmentar el seu consum en més d’un 35 per cent per tal per obtenir el mateix benefici nutricional d’aliments consumits per persones que vivien en circumstàncies més favorables.

Cal també reconèixer la importància de les desigualtats en la distribució de calories. Fins i tot en condicions d’igualtat “alta”, és probable que més de la meitat de la població consumís menys de 3000 calories per adult, xifres equivalents a l’inici del segle XVIII, i per consumidors en la franja més pobra de la població en els inicis de la Primera Guerra Mundial. Molts escriptors contemporanis també indicarien que, quan els temps van ser difícils, les dones i nens sovint suportaven el major cost personal, amb uns greus efectes personals i també per les generacions futures.

Font:
Harris, Bernard (2016). Food supply, health and economic development in England and Wales during the eighteenth and nineteenth centuries. Scientia Danica, Series H, Humanistica, 4 (7). pp. 141-154. ISSN 1904-5506 (strathprints.strath.ac.uk)

Font imatge: The Cotton Famine: Distributing tickets for bread, soup, meat, meal, coal etc. at the office of a District Provident Society, Manchester.General Collections [wikimedia commons]

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s