Distribució del gat domèstic amb estudis genòmics

cat-posterL’origen i la difusió del gat domèstic segueix sent un tema controverit malgrat la seva importància per l’evolució de les societats humanes a tot el món. L’evidència arqueològica per als centres de domesticació del Proper Orient i a Egipte es posa en qüestió, i les dades genètiques en els gats moderns mostren que el gat salvatge africà, la subespècie de gat salvatge que habiten en l’actualitat el Pròxim Orient i el Nord d’Àfrica, és l’únic ancestre del gat domèstic.

En aquest article, es proporciona un primer ampli conjunt de dades geogràfiques i cronològiques de seqüències d’antic ADN mitocondrial del gat antic, a partir de mostres arqueològiques de tot l’oest d’Euràsia i del Nord i Est d’Àfrica, que daten del primer Holocè i que abasten uns  ~ 9.000 anys.

Es caracteritza l’antiga filogeografia de F. s. lybica, el que demostra que va arribar a l’sud-est d’Europa abans del Neolític, i va reconduir els moviments posteriors que va transformar profundament la seva distribució, donant lloc a la seva inicial història cultural amb els humans. Així mateix, es demostra que tant els llinatges materns, tant de l’Orient Pròxim com d’Egipte van contribuir a la reserva genètica del gat domèstic en diferents moments històrics, amb la població d’Orient Pròxim que proporciona la primera contribució important durant el Neolític, i el Gat Egipci que es difón d’una manera mes eficient a través del Món Antic i la civilització grecorromana.

Aquest patró d’expansió suggereix que la dispersió del gat es va fer a través al llarg de rutes marítimes i terrestres amb el comerç i la connectivitat dels pobles. La darrera selecció de dades suggereix que l’al·lel principal per al gat-tigrat comú, es marca com a molt aviat al llarg de la Baixa Edat Mitjana.

Font:
Ottoni, Claudio, et al. “Of cats and men: the paleogenetic history of the dispersal of cats in the ancient world.” bioRxiv (2016): 080028 [biorxiv.org]

Font imatge:
A montage of cat pictures using images from Wikimedia creators [wikimedia commons]

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s