Cultura i iconografia de l’os polar

ice-bear-cultural-iconCom a principal depredador i nòmada del gel marí i la tundra àrtica, l’ós polar perdura en el nostre imaginari com una barreja de sorpresa, terror i fascinació. Els éssers humans l’han vist com esperit guia i enemic amb grans ullals; com font de comerç i la metàfora moral; com a font d’aliment i símbol de la crisi ecològica. Vuit mil anys d’artefactes humans fan referència al seu carisma, i vers les tenses relacions que hi ha hagut entre les nostres dues espècies.

En aquesta obra es reconeix la màgia del salvatge: com a un ésser autèntic en si mateix, com una projecció de la nostra imaginació.

L’os de gel ens il·luminarà i guiarà per aquesta història entrellaçada. Des dels xamans esquimals a Jean Harlow descansant sobre una catifa de pell d’ós; a partir dels cadells entrenats per tirar dels trineus cap al Pol Nord, a la superestrella de peluix Knut, tot tornarà a viure al llegir les pàgines d’aquesta obra.

L’autor, portant a terme una investigació meticulosa, i amb la incorporació de més de 160 il·lustracions, ha posat en relleu un animal poderós i difícil d’abastar. Ens endinsarem en les històries que expliquem la seva naturalesa i la seva relació amb nosaltres, amb l’esperança d’un futur en què aquestes narracions segueixin sent importants.

 

Font:
Ice Bear: The Cultural History of an Arctic Icon / Michael Engelhard.- University of Washington Press (2016).- ISBN-10: 0295999225 [amazon.com]

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s