Montpeller i la medicina andalusí a l’Edat Mitjana

medecine-montpellier-moyanageEl 1204, el rei d’Aragó Pere el Catòlic va esdevenir senyor de Montpeller. I mes endavant, el 1309, el papat es va traslladar a Avinyó. Entre aquestes fites, els estudis de medicina de Montpellier van conèixer el seu periode de mes alt reconeixemnt. Entre la segona meitat del segle XIII fins a finals del segle XIV, els estudis mèdics de Montpellier acullen una gran activitat científico-literària entre els seus graduats.

Després d’assimilar les obres àrabs traduïdes a l’Abadia de Monte Cassino, a la zona de la Campania, que servirà de llavor de l’Escola Medica Salernitana,  i a l’Escola de Traductors de Toledo, els professors de Montpeller estaven buscant nous textos tant per a la seva docència com per la seva pràctica. Amb la incorporació de València a la Corona d’Aragó es va donar accés a nous textos mèdics que arribaven d’al-Andalus. Dirigit pels educadors de Montpeller prosperaria així una segon focus de traducció a la Penísula Ibèrica.

L’estudi de les citacions dels escriptors mèdics de Montpeller mostren que set obres d’Al-Andalus, traduïdes al llatí entre els segles XIII i XIV, es citen en una vintena d’obres de Montpeller. Algunes d’elles, que daten dels segles XV i XVI, proven que els textos traduïts es van mantenir durant dècades a disposició dels seus estudaints de medicina, contribuint a la difusió dels coneixments mèdics per tot Occident.

Font:
Montpellier et la médecine andalouse au Moyen-Âge: Transfert des textes et des savoirs / Jean-Louis Bosc.- Presses universitaires de la Méditerranée – PULM, 2016.- ISBN: 978-2-36781-193-2. Portal editorial

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s