Imatges animals en la tradició folklòrica i literària

Crooked Beak of Heaven Mask, Kawakwaka'wakw, British Columbia

Crooked Beak of Heaven Mask, Kawakwaka’wakw, British Columbia

Els autors plantegen l’especificitat d’un tipus de lectura, la lectura obliqua, que es posa de manifest de forma molt intensa en determinats textos poètics i folklòrics, i tot això es posa en correlació amb un concepte fenomenològic: la mirada, perspectiva o forma de percepció.

La mirada poètica, la mirada mitològica, la mirada en fi cap al sagrat difereix de la mirada del banal i del profà. La deconstrucció dels mites requereix, doncs, diversos registres de lectura.

L’article desenvolupa la idea que des de temps ancestrals la representació dels animals ha estat lligada a creences sagrades (plasmades en mites, llegendes i contes) i es materialitzava en ritus i festes on era fonamental la màscara com a icona de l’animal. Aquestes màscares zoomòrfiques tenien valors múltiples, representaven el sagrat, eren poderosos amulets màgics i, sobretot, protegien del mal i s’allunyaven dels mals esperits. A aquesta finalitat apotropaica es deuen aquests motius recurrents. Es dóna suport a aquesta teoria en l’explicació del professor Lecouteux, fonamentada en l’estudi del xamanisme, que percep aquests símbols com a encarnació de l’ànima o doble. Per tant, la imatgeria pròpia d’aquestes històries (símbols del ultramón, viatges o visions nocturnes, monstres, animals terrorífics, etc.) obeiria a aquesta finalitat de conjurar les pors mitjançant potents recursos màgics de protecció.

Font:
Zooiconología y literatura: imágenes de los animales entre la tradición folklórico-literaria, las artes y el simbolismo / Aitana Martos García, Eloy Martos Núñez.- Edetania: estudios y propuestas socio-educativas, ISSN 0214-8560, Nº. 49, 2016, págs. 75-90 [text complet]

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s