L’epopeia dels baleners bascos

whale_fishing_fac_simile_of_a_woodcut_in_the_cosmographie_universelle_of_thevet_in_folio_paris_1574_cropinEl passat estiu, es va emetre un programa a RNE (Radio Exterior) sobre els baleners bascos, que des de l’Edat Mitjana fins el segle XVII van portar a terme una intensa activitat, des dels seus inicis al Golf de Biscaia fins als mars de Terranova, Labrador i el Mar del Nord.

Cap la possibilitat que, com altres pobles europeus, arribessin a Amèrica abans que Colom, però es un extrem que no s’ha pogut investigar i documentar suficientment. El que si que es cert, es que els baleners bascos van desenvolupar una potent industria naval i comercial, degut a l’ús que es feia de les diferents parts del cos de les balenes, des de la carn, greixos com il·luminació, o les seves barbes per la confecció femenina.

Podreu trobar entrevistes al geògraf Michael Barkham, fill de Selma Huxley, que va ser pionera en l’estudi dels baleners bascos, i els historiadors José Antonio Azpiazu y Felipe Valdés, autors de publicacions sobre aquest tema.

Entre les darreres investigacions que s’han portat a terme sobre la història d’aquests balaners cal destacar el projecte “Baskavígin“, documental històric que narra la matança de 31 baleners bascos que va tenir lloc a Islàndia l’any 1615 i que s’ha pogut concretar gràcies a verkami.

Font:

Balleneros vascos (www.rtve.es)

Per saber-ne mes

La sidra que salvo a los vascos (curistoria.com)
AZKARATE, A., HERNÁNDEZ, J. A., NÚÑEZ, J., 1992, Balleneros vascos del siglo XVI (Chateau Bay, Labrador, Canadá). Estudio arqueológico y contexto histórico. Vitoria-Gateiz (www.ehu.eus)
El mito de que los balleneros vascos estuvieron en América antes que Cristóbal Colón (abc.es)
Balleneros Vascos – Basque Whalers – Euskal Herriko baleazaleak (euskalbideak.wordpress.com)

Tras las huellas de los balleneros vascos

In The Footsteps of Basque Whalers

Fon imatge:
Whale-Fishing. Fac-simile of a Woodcut in the “Cosmographie Universelle” of Thevet, in folio: Paris, 1574

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s