I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya

transhumancia-catalunya-congresEl passat mes d’octubre ha tingut lloc el I Congrés sobre Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya que tenia com a principal objectiu el posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya.

Els objectius inicials consistien en : Aprofundir en el coneixement dels camins ramaders, la transhumància i la ramaderia extensiva com a sistema econòmic, social i cultural amb un fort impacte en el territori; Afavorir l’intercanvi de coneixements i d’experiències i consolidar un espai d’anàlisis, reflexió i col·laboració entre els actors socials implicats en la transhumància i la ramaderia extensiva: ramaders, estudiosos, tècnics de l’administració, població de les àrees ramaderes i dels llocs on hi ha camins ramaders i, en general, persones interessades en la temàtica; Establir criteris i prioritats per tal d’estimular la recuperació i garantir el manteniment d’aquest patrimoni natural i cultural; Sensibilitzar la societat sobre el valor sociocultural i ambiental d’aquestes activitats i el seu interès com a instruments per afavorir l’equilibri territorial i la biodiversitat.

El congrés s’ha estructurat en tres eixos:
Eix 1. Els camins ramaders. La infraestructura de les xarxes transhumants, els equipaments associats, el marc legal, la gestió i la planificació de les actuacions de manteniment i millora.
Eix 2. Usos complementaris. Aprofitament turístic. Recuperació i valorització d’un patrimoni cultural i natural.
Eix 3. Activitat i usos transhumants. L’activitat ramadera transhumant a Catalunya, situació i propostes de millora. El futur de la ramaderia extensiva. La PAC.

S’hi han presentat algunes ponències de caràcter històric com:
– La transhumància a Catalunya: una visió històrica a càrrec d’Ignasi Ros, tècnic de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu
– L’evolució de la transhumància a Espanya: la mesta i les grans transhumàncies, a càrrec de Jesús Garzón, de la Fundación Trashumancia y Naturaleza
– Camins ancestrals? Aportacions de l’arqueologia a l’estudi dels orígens de la transhumància a Catalunya a càrrec d’Ariadna Nieto
– Llegat dels camins ramaders medievals i trets culturals dels càtars a les Terres de l’Ebre i de cruïlla, un patrimoni a preservar com a recurs ecoturístic a càrrec de Vicky Carles Hierro

Des d’aquesta plataforma estem segurs que la transhumància te un gran passat que cal aprofundir amb investigació, i un futur que volem que sigui tan o mes profitós per les seves pontencialitats socials, econòmiques i culturals.

Notícia: Un congrés demana recuperar els camins de la transhumància (ccma.cat)


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s