Granja Roca Soldevila, patrimoni avícola a recuperar (Martí Pumarola)

granja-roca-soldevilaEl secretari de l’ACHV i professor de la Facultat de Veterinària UAB, Martí Pumarola Batlle, va presentar una ponència relacionada a la recuperació del patrimoni.

Des de 2014, diferents col·lectius, col·legis professionals i associacions d’història catalans han organitzat una plataforma que treballa per a la recuperació del patrimoni de les diverses professions sanitàries. L’Associació Catalana d’Història de la Veterinària està participant en aquest programa. Un dels nostres objectius és identificar i avaluar l’estat d’immobles que mereixin la seva defensa i recuperació.

La Granja Roca de Reus va ser comprada per Carmen Roca Soldevila a inicis del s. XX i es dedicava a l’explotació agrícola (vinya, olivera, avellanes etc.). Joan Roca Soldevila (1894-1988), germà de Carmen i enginyer agrònom va gestionar la propietat i va crear, el 1929, la granja avícola. La granja Roca Soldevila s’ha dedicat a la producció d’ous i de pollets per a recría de les races Leghorn blanca i Prat lleonada durant més de setanta anys. El 1956, la direcció de la granja va passar a Jordi Roca Rierola (1933), veterinari i fill de Joan. A partir de 1945 la granja va viure la seva època daurada sent innovadora en la introducció de màquines d’incubació, el tall de becs, el sexatge de pollets, la nutrició industrial, etc. També va patir les conseqüències d’epidèmies com la Pesta aviària (1952), després de la qual va introduir les mesures sanitàries i de profilaxi adequades que van permetre continuar amb la seva producció.

Finalment, la granja va ser clausurada el 1990 al no superar els embats de la crisi econòmica dels vuitanta. L’interès patrimonial d’aquesta granja rau en la seva estructura, ben conservada, i en l’arquitecte que la va dissenyar i va construir, Enric Catà i Catà (1878-1937). Natural de Sant Feliu de Llobregat, es va formar a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona, on va obtenir el títol d’arquitecte el 1903. Va treballar i es va formar posteriorment en l’estudi de Lluís Domènech i Montaner, arquitecte de referència del moviment modernista català. Catà va ser autor, entre altres projectes, del Palau Nacional de Montjuïc, emblema de l’Exposició Universal del 1929, així com d’una gran varietat d’edificis públics i privats a tot Catalunya. L’estil arquitectònic de la granja Roca Soldevila ha estat classificat com postmodernista, amb un cert retorn a un classicisme auster i equilibrat amb mostres evidents de l’estil de Catá. No és freqüent trobar edificis industrials -i molt menys dedicats a l’explotació ganadera- que reuneixin característiques artístiques que mereixin la seva conservació.

Aquesta granja s’ha inclòs en el llistat del patrimoni professional veterinari de Catalunya.

Consultable:

La recuperación del patrimonio veterinario: la granja Roca Soldevila, Reus (Tarragona) / Pumarola i Batlle, Martí; Bayona Martínez, David;Puigvert Solà, Joaquim M.-Congreso Nacional y XIII Iberoamericano de Historia de la Veterinaria. León, 22è : 2016

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s