Barcelona i la cultura científica entre el XIX i el XX

barcelona-an-urban-history-of-science-and-modernity-1888-1929Un grup d’investigadors d’història de la ciència de l’Institut Milà i Fontanals de Barcelona (CSIC) i del Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha publicat un llibre que se centra en les quatre dècades que comprenen les dues exposicions universals (1888 i 1929) que van tenir lloc a la capital catalana des d’un punt de vista científic. El seu títol: Barcelona: An Urban History of Science and Modernity, 1888-1929 que ha editat Routledge

El projecte ha estat liderat pels investigadors Oliver Hochaedel (IMF) i Agustí Nieto (CEHIC).  “El que ens preguntem en la investigació és quin paper van jugar la ciència, la tecnologia i la medicina a la modernització de Barcelona, i com van canviar la ciutat i l’espai urbà”, explica Oliver Hochadel. “I al mateix temps, com, de manera dialèctica, aquest espai urbà va condicionar el desenvolupament de la pròpia ciència”.

El llibre destaca com diferents grups socials es van apropiar del coneixement científic, afavorint les elits conservadores una important xarxa de naturalistes que no veien contradicció entre la religió i una ciència anti-darwinista, i que contribuirien en part al desenvolupament del catalanisme com a projecte cultural i polític. Però al mateix temps , els ateneus populars i anarquistes van afavorir el creixement d’una visió de la ciència, medicina i tecnologia com a instrument de resistència i lluita contra l’hegemonia cultural d’aquelles èlits.

També des de la cultura de les classes dominants es van crear les primeres clíniques modernes de l’Eixample barceloní, parcs públics com el de la Ciutadella, que albergava el Zoo i el Museu Martorell de Ciències Naturals. Simultàniament, les classes populars perseguien la creació de la seva pròpia ciència i els seus propis serveis mèdics – per exemple, amb nombrosos petits consultoris als barris obrers. Era també el moment àlgid de l’espiritisme, com una forma de religió laica que es contraposava al catolicisme imperant.

El llibre ens demostrarà com la ciència, la tecnologia i la medicina eren instruments del control social i de crítica cultural de les elits. Els seus protagonistes no només són els científics, metges i enginyers de l’època, sinó també els usuaris de noves tecnologies, els visitants i els donants d’objectes per als museus, els pacients dels nous sistemes d’assistència, els aficionats a l’astronomia, a la història natural i molts altres camps del coneixement. El públic, el ciutadà en general, es convertia així en protagonista (sovint, no sense controvèrsia) de la modernització de la ciutat.

Els autors que han participat en aquest projecte han estat:  Ferran Aragon (UAB), Mónica Balltondre (UAB), Jordi Ferran (UOC), Álvaro Girón (IMF-CSIC), Andrea Graus (UAB), Meritxell Guzmán (UAB), Àlvar Martínez-Vidal (Universitat de València), Jorge Molero-Mesa (UAB), José Pardo-Tomás (IMF-CSIC), Antoni Roca-Rosell (UPC); Pedro Ruiz-Castell (UV), Jaume Sastre-Juan (Universidad de Lisboa), Carlos Tabernero (UAB), Jaume Valentines-Álvarez (Universidad Nueva de Lisboa), Laura Valls (UAB i CSIC) y Alfons Zarzoso (Museu d’Història de la Medicina de Catalunya).

Una publicació que, en definitiva obre a l’exterior un important capítol del nostre passat científic mes proper i, alhora, ens dona una visió contemporània de com s’ha desenvolupat el nostre projecte científic com a poble amb els seus protagonistes i els públics que hi van participar.

Disponible:

Barcelona: An Urban History of Science and Modernity, 1888-1929 (Science, Technology and Culture, 1700-1945) / Oliver Hochadel, Agustí Nieto-Galan.- Routledge, 2016. (Science, Technology and Culture, 1700-1945).- ISBN: 978-1472434197 (amazon.es)

Font:

Un llibre recupera la cultura científica de Barcelona entre les seves dues Exposicions (dicat.csic.es)

La cultura científica de Barcelona a l’època de les Exposicions (1888-1929) / Agustí Nieto-Galan (uab.cat)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s