Troballa excepcional de pintures rupestres a la cova d’Armintxe (Biscaia-Euskadi)

cova-armintxe

Acaba de donar-se la notícia de la troballa de mes de 50 pintures rupestres d’uns 150 cm. a la cova d’Armitxe, al casc urbà de Lekeitio (Biscaia). Els gravats, que es troben a uns 50 m a l’entrada de la gruta, s’han datat al Paleolític Superior (Magdalenià), uns 14.000 anys aE.

La composició artística en es composa de diversos animals, entre altres un Cavall, un bisó de grans dimensions, un a cada extrem. Al seu voltant, diferents tipus d’animals de menors dimensions. A part dels cavalls, caprins, bisons i altres quadrúpedes, cal destacar la presència de dos lleons, un animal que difícilment s’havia detectat artísticament en aquestes contrades.

Els experts han destacat la tècnica utilitzada en els gravats, realitzats mitjançant un arrossegament i aixecament de la superfície que provoca unes microruptures, les quals generen una línia clara i gairebé un efecte pictòric.

Al costat d’aquestes figures han aparegut signes de semicercles i línies, denominats “claviformes” en la terminologia arqueològica, i és la primera vegada que es troben en Bizkaia i, pel que sembla, també a la Península Ibèrica. Es tracta d’uns signes “idèntics” als que existeixen en coves de la zona pirinenca francesa, el que segons el parer dels experts reforça la teoria estesa que hi havia comunicació entre els grups de caçadors-recol·lectors d’ambdues zones.

El descobriment d’aquests gravats de art parietal paleolític a la cova de Armintxe s’emmarca dins de la línia d’investigació impulsada des del Servei de Patrimoni Cultural de la Diputació foral de Biscaia que ha permès passar de conèixer tres cavitats decorades de l’època paleolítica a Biscaia (Venta de La Perra, Santimamiñe i Arenaza) a un total de 16 (s’afegeixen  El Rincón, El Polvorín, Antoliña, Askondo, Bolinkoba, Lumentxa, Morgota, Ondaro, Abittaga, Goikolau, Atxurra y Armintxe; i possiblement, Atxuri.

Fonts:

14,000-year-old rock art found in Spanish resort town (archaeologynewsnetwork.blogsopt.com.es)

Hallan en la cueva de Armintxe (Lekeitio, Vizcaya) impactantes grabados rupestres de época magdaleniense (terraentiqvae.com)

Una cueva virgen del País Vasco encierra un tesoro artístico del Paleolítico Superior (nationalgeographic.com)

Hallan en Bizkaia unos 50 grabados de 14.000 años de antigüedad (elpais.com)

Aparcen en la cueva de Armintxe de Lekeitio grabados de hace 14.500 años

Grabados en la cueva de Armintxe (Deia Noticias de Bizkaia)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s