Commemorant el 100 aniversari del naixement de James Herriot

El 3 d’octubre del 2016 celebrem el herriot-james-pilot100 aniversari del naixement d’un dels escriptors més estimats del nostre temps, veterinari i autor literari Alf Wight, millor conegut amb el pseudònim ‘James Herriot.

Alf Wight (James Herriot) va escriure nombroses històries basades en les seves pròpies experiències com a jove veterinari que treballava entre les comunitats agrícoles del nord de Yorkshire, de les quals en va arribar a vendre milions i amb edicions que van arribar a tot el món.

James Alfred Wight va néixer el 3 d’octubre 1916 a Sunderland (d’on eren els seus pares). Quan Alf només tenia tres setmanes d’edat, la família es va traslladar a Glasgow, on va viure la major part de la seva vida de joventut.

Al desembre de 1939 amb 23 anys, Alf es llicencia com a veterinari a la  Facultat de Veterinària de Glasgow, amb un greu stage al gener de 1940 en una clínica veterinària a Sunderland. El juliol de 1940 es va traslladar a per treballar en el món rural al poble de Thirsk, vora les valls de Yorkshire Dales i els North York Moors National Parks, on va romandre durant la resta de la seva vida i on ara hi ha un museu dedicat a la seva persona i obra.

Alf conegut a la dona de la seva vida i es va casar amb Joan Caterina Danbury el 5 de novembre de 1941 a l’església de Santa Maria a Thirsk i la parella va tenir una família de dos: Jim (que, com el seu pare, va esdevenir un veterinari) i Rosie (que va esdevenir una metge a la pràctica general).

Durant molts anys Alf tenia la intenció d’escriure un llibre, però la major part de la seva vida laboral s’ocupava amb la pràctica de la seva clínica veterinària i la família. El 1966 Alf va començar a escriure sobre temes d’interès personal que incloïen el futbol, però aviat, amb 53 anys començaria a escriure sobre el que, naturalment, coneixia millor: les seves experiències com a veterinari rural, utilitzant el famós pseudònim de ‘James Herriot’. Les vendes van ser lentes al principi, però el 1972, quan el seu editor nord-americà va fusionar els dos primers llibres en un sol volum titulat “All Creatures Great and Small” (Totes les criatures grans i petites”)  la seva novel·la va començar a rebre elogis per tot el món.

Alf es va dedicar a escriure vuit volums novel·lats de la seva vida com a veterinari, juntament amb els seus col·legues Siegfried i Tristán Farnon, i la seva esposa Helen. El 1975 els seus llibres es van adaptar al cinema amb una sequela titulada “It Shouldn’t Happen to a Vet“. Aquestes continuarien amb la sèrie de TV de la BBC amb 90 capítols entre 1979 i 1990, que va tenir un gran èxit d’audiència i que va fer familiarment coneguts als seus protagonistes: Robert Hardy (Siegfried), Peter Davison (Tristany), Christopher Timoteu (Santiago), Carol Drinkwater i Lynda Bellingham.

Les seves novel·les tenien un gran atractiu per totes les edats, presentant una professió encantadora i nostàlgica de la vida com veterinari rural. Bona part del seu èxit va ser l’escriptura combinant a persones, animals, paisatges i la ciència, amb l’encertat ús del llenguatge i un humor desenfadat.

Aviat es fa conèixer l’ “efecte Herriot” en la professió, amb un gran augment en la popularitat de la carrera com veterinari que va començar a mitjans dels anys setanta. En els anys seixanta, un estudiant típic de veterinària era fill d’un veterinari o agricultor, i el nivell de nota no era  pas massa elevat per aconseguir una plaça en una facultat de veterinària. En els 80 ja no era necessari tenir cap coneixement de tipus rural i es requeria un nivell d’estudis tipus A en l’àmbit anglès, a mes de que les dones van entrar amb força a la carrera i ara ja representen el 80% dels nous graduats.  Herriot va jugar un paper transcendent en promoure aquests canvis.

 

Fonts:

The James Herriot centenary: a vet who changed his profession / by Pete Wedderburn (26/09/2016)

Animal Matters: A life worth celebrating — the 100th anniversary of James Herriot’s birth / by Rob Blizard (27/09/2016)

Bibliografia de James Herriot a les Biblioteques universitàries catalanes i a les biblioteques públiques de Diputació de Barcelona

Font Imatge:

James Herriot at home with this pets in the Yorkshire Dales (Photo byh Paul Conklin)

 

Visit the World of James Herriot

 

The World of James Herriot described by his son Jim

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s