Sobre els corbs d’Odin i altres històries

odin_hrafnarGeorge R. R. Martin es potser un dels autors contemporanis de ciència ficció mes llorejats, pricipalment per l’adaptació de la seva sèrie de novel·les “Cançó de gel i de foc” i que coneixem tots com a Joc de Trons“.

L’univers mitològic de Martin es important i, tot i que no sol fer massa referències a la mitologia nòrdica, al contrari de Tolkien, si que hi podem trobar un animal com el corb que s’identifica amb la trajectòria del Déu Odin, el qual sol representar-se amb dos corba a les espatlles. Cada dia, les dues aus fosques recorren el món recollint notícies que al capvespre relaten al seu amo. Són els missatgers dels déus que tantes manifestacions han tingut en diferents cultures. La seva associació amb Odín és tal que una de les maneres de dir-ne és Déu Corb. Els seus noms són, Hugin i Munin, pensament i memòria respectivament, i sovint s’han relacionat amb la pràctica xamànica de l’estat de trànsit i projecció mental que manifesta el seu practicant.

Els corbs ho saben tot i transporten les noticies que apleguen d’arreu del món. En concret el de tres ulls” actuaria com a mitjancer entre el món sobrenatural i el real. A la sèrie interpretat, poca broma, per Max Von Sydow.

Ja des de l’Antiguitat mes llunyana els corbs han estat objecte d’atenció pel grecs, on el deu Apol·lo els considerava els seus missatgers i que al prendre’s malament una negligència seva va convertir el seu plomatge blanc en negre.

En el llibre sagrat dels Hebreus, el Talmud, el corb és descrit com un dels tres éssers de l’Arca de Noè que van copular durant la inundació i per això va ser castigat amb el color del seu plomatge.

El corb també s’utilitzava com un emblema comú pels Víkings. Quan la bandera s’agitava la victòria estava assegurada. En la mitologia irlandesa, els corbs estan associats amb la guerra i, el camp de batalla, amb les figures de Badb i Morrigan. Anglaterra te una estreta relació amb els còrvids. Segons diu la llegenda, el rei Carles II (1660-1685) va tenir la temptació de retirar els corbs de la Torre de Londres per les queixes rebudes per part de l’astrònom reial. Però finalment no va prendre aquesta decisió persuadit de la superstició que venia de la Guerra Civil Anglesa per la que la corona s’acabaria quan desapareixéssin els corbs de la Torre. Finalment l’observatori reial es traslladaria a Greenwich on continua fins avui dia.

De corbs il·lustres en trobem en diferents latituds: Coronis (filla de Coroneu) volia escapar de l’assetjament de Posidó,i va demanar ajut als déus. Atena la va transformar en cornella. En les cultures xamàniques del nord, Kutkh, es un esperit amb cos de corb que el vincula amb una figura clau en la creació i en la fertilitat de la humanitat, en definitiva com un xaman poderós i alhora trampós. En el món celta, Badb era una deessa de la guerra que es transformava en corb. Els nòrdics creien que el Nachtkrapp era un gran corb nocturn que sortia del seu amagatall per caçar a les nits i que si els nens el veia els raptava i se’ls menjaria vius. El corb de les tres potes es una criatura mitològica que es coneix a Asia, Asia Menor i Nord d’África i que representaria el sol.

La veritat es que no pararíem. Els corbs, amb la seva pàtina mistèrica segueixen fins avui dia servint-nos per explicar i abonar tota mena d’explicacions sobre el nostre conscient i inconscient.

Fonts:

Cultural deptictions of ravens (en.wikipedia)

Legendary Crows (en.wikipedia)

La importancia de Max Von Sydow y su Cuervo de tres ojos en ‘Juego de tronos’ / per Marina Such (25/04/2016)

Històries de ‘Joc de trons’ (7): els corbs d’Odín / per Ernest Alos (30/07/2016)

Font imatge:

Huginn and Muninn sit on Odin’s shoulders in an illustration from an 18th-century Icelandic manuscript

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s