La tortuga vermella, un anime europeu-japonès amb transfons mitològic

thumb_2043_media_image_926x584

Estem d’enhorabona els amants de l’anime. Els productors europeus Arte, Why Not i Wild Bunch es van associar amb els estudis japonesos Ghibli per crear aquesta pel·lícula. I el resultat ha merescut molt la pena. Sota la direcció de l’holandès Michael Dudok de Wit, es va crear un gran grup de treball que comptava amb la col·laboració d’ Isao Takahata, el màxim hereu del japonès Miyazaki i amb la participació en el guió del cineasta Pascale Ferran. La musica, fonamental en aquest projecte, ha estat creada per Laurent Pérez del Mar, dotant a la narració d’una història èpica i metafòrica de la vida d’un home.

La pel·lícula “La tortuga vermella es un film sense diàleg, la vida d’un nàufrag que acaba en una illa deserta. Allí només compta amb la companyia dels crancs. La seva existència es farà insuportable i només pensarà en escapar de l’illa mitjançant la construcció de basses improvisades. Però tots els intents són destruïts per una criatura estranya, que resultarà ser una gran tortuga de color vermell. Aquesta criatura, esdevindrà una dona amb la qual ell tindrà un fill, i tota una vida en conjunt …

Aquest projecte va participar al Festival de Cannes 2016 on va guanyar el premi especial Un Certain Regard (una consideració segura).

La tortuga ha tingut una posició destacada com un símbol de la paciència i la tranquil·litat en la religió, la mitologia i el folklore de tot el món. Se li atribueixen, com animal mític, les condicions de saviesa i coneixement, amb capacitat d’autodefensa enfront perills molt mes potents. Personifica l’aigua, la lluna, la terra, el temps, la immortalitat i la fertilitat. Se l’ha associat alhora amb mites creacionals, en els quals destaquem aquells que consideren que suporta la càrrega de tot el món. En els mites cosmològics de diverses cultures una Tortuga Mundial porta el món sobre la seva esquena o també sosté el cel. Es tracta d’un mitema mundial, que es relaciona conjuntament amb aquells vinculats amb l’elefant i la serp, amb idèntiques propietats. A les illes de la Polinèsia la tortuga personifica el déu de la guerra Tu. Es costum dibuixar tatuatges de tortuga entre els guerrers polinesis. Però també hi ha una visió mes transcendent en que les persones neixen d’ous posats per aquesta tortuga primigènia. Moltes històries creacionals tenen origen en aquestes contrades amb la tortuga com a protagonista. Les tortugues marines són una espècie carismàtica i s’ha utilitzat sovint com símbol de la protecció del medi marí i l’ecologisme. Estem segurs que els guionistes han tingut en compte aquestes consideracions per portar a terme aquest projecte cinematogràfic.

Als cinemes francesos s’ha pogut veure aquest estiu. Confiem poder veure a les nostres pantalles aquesta pel·lícula, que a hores d’ara ja podem comprar en dvd. De moment gaudim la seva música i el trailer.

Web del filmLa tortue rouge”


LA TORTUE ROUGE – Banda-sonora – Un film de Michael Dudok de Wit

La tortue rouge (2016) Extracte & banda-sonora

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s