Les expedicions científiques en l’Espanya de la Il·lustració i el “Quadro” del Reyno del Perú

quadro-historia-natural-peruJa des del segle XVI, existia l’afany per conèixer el món natural, però el concepte d’expedició partia d’una base conqueridora, i això donava com a resultats avenços científics. L’objectiu dels viatges era conquerir terres i tresors, fins que al segle XVIII la Il·lustració va donar origen a les expedicions científiques tal com les coneixem avui en dia. El seu objectiu principal, encara que no l’únic, era l’estudi de la natura. Els vaixells es van convertir en “laboratoris flotants” en què assajaven nous mètodes de mesura astronòmica, geodèsics i cartogràfics.

Entre 1735 i 1800, tan sols en seixanta-cinc anys, es van realitzar aproximadament seixanta expedicions científiques nascudes des del mateix esperit del que va néixer la Il·lustració: la implacable inquietud pel coneixement i el desenvolupament intel·lectual.

El “Quadro de Historia natural, Civil y Geográfico del Reyno del Perú, año de 1799” es una mostra rellevant dels resultats d’aquest esperit científic del XVIII. Es tracta d’una obra conjunta del il·lustrat vasc José Ignacio de Lequanda i el pintor francés Louis Thiébaut, que va realitzar-se al llarg de cinc anys, es considerada una autèntica enciclopèdia mural del Perú del segle XVIII. Compta amb un total de 195 escenes i 381 figures que descriuen la geografía física, la història, l’etnografía, la fauna i la flora del Virreinat peruà.

Selecció d’informacions:

Museo mural de historia natural y humana de perú, 1799 (resum conferència Emiliano Aguirre Enriquez):
Enciclopeida y Museo Mural del Perú en el siglo XVIII.- Rev.R.Acad.Cienc.Exact.Fís.Nat. (Esp)
Vol. 101, Nº. 2, pp 389-397, 2007

El virreinato peruano y los textos de José Ignacio de Lecuanda en una pintura ilustrada de 1799Peralta Ruiz, Víctor.-Fronteras de la Historia. vol 18 (1) 2013. p. 45-68

Documentando nuevos horizontes: la importancia de la ilustración en las expediciones científicas / Ana Martinez. Tempora Magazine.com (27-06-2016)

Las expediciones científicas españolas en el siglo XVIII / Miguel Angel Puig-Samper Mulero.-
Canelobre: Revista del Instituto Alicantino de Cultura “Juan Gil-Albert”, ISSN 0213-0467, Nº 57, 2010-2011 (Ejemplar dedicado a: Balmis contra la viruela. La Real Expedicion de la vacuna (1803-1821)), págs. 20-41

Ciclos de conferencias “La búsqueda de los confines” (novembre 2014)

Especialment interessant la conferència del Miguel Angel Puig-Samper dedicada a “La exploración científica de América

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s