“Albeiteria” de Juan Suarez de Peralta, primera obra veterinària del continent americà

suarez-peralta-albeiteria

El llibre “Albeiteria”, escrit pel mexicà Juan Suárez de Peralta entre 1575 i 1579, va ser el primer en ciència veterinària escrit a continent americà.

A causa de la seva raresa ha estat pràcticament desaprofitat pels estudiosos de la història de la ciènicia animal. El ser originari de la provínicia de Nueva España li va proporcionar a l’autor, segons ell mateix declara, l’oportunitat d’accedir a les fórmules mèdiques a base de plantes, tant exòtiques com natives, d’acord amb la medicina indígena.

Va aprofitar al màxim els coneixements hispànics espanyol i àrab d’un “gran albéitar gitano”, en l’ús de plantes i emplastres, així com el “mesurar el pols” i el “curar per l’orina” com a part del procediment d’atenció medica al bestiar equí, a més de múltiples procediments de medicina veterinària tradicional hispanoàrab.

En aquest text hi ha les bases de les cures utilitzades pels camperols mexicans en l’atenció i curació dels seus animals de treball, ja que aquestes són hereves directes de les pràctiques curatives arribades de la península Ibèrica. La identificació de les cures i remeis tradicionals, així com també de la farmacopea utilitzada per Suárez de Peralta en els animals de treball és l’objectiu del present escrit.

Tot i que l’article es del 2008 ha estat posat en obert aquest any i considerem que val la pena fer-ne difusió

 

Cuidado y curación tradicional de los animales de trabajo en la primera obra de veterinaria mexicana (1575-1579) / per A. Tonatiuh Romero Contreras; Carlos E. González Esquivel; León G. Velázquez Beltrán.Universidad Autónoma Chapingo.- Revista de Geografia Agricola, 2004,  núm. 41, julio-diciembre, 2008, pp. 73-84 .- En linia:  http://hdl.handle.net/20.500.11799/39860 

 

Mes info:

Vida y obra de Don Juan Suarez de Peralta:Cronista y Protoalbéytar de América,El Hombre de las Dos Españas (1541-1613) / per Miguel Angel Márquez

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s