Estèvia, la panacea dolça …

estevia-panacea

“L’estèvia, la panacea dolça” es una proudcció audiovisual que pretén divulgar les propietats, història i internacionalització de l’estèvia.

Els edulcorants han estat molt importants al llarg de la història de l’alimentació. Han aportat el seu sabor dolç a un gran nombre d’aliments. S’han utilitzat per a la conservació del menjar amb la preparació de confitures. I també han tingut la seua funció en l’elaboració de medicaments. Els edulcorants han conformat des de fa segles un sector molt dinàmic i influent dins del món econòmic i de la tecnologia alimentària. A finals del segle XIX els edulcorants artificials van irrompre quan ja s’albirava que el consum de sucre no era tan innocu com es creia.

Però lluny de ser la solució, han estat acompanyats d’una forta controvèrsia. Ara, quan l’obesitat amenaça la salut del món desenvolupat, l’estèvia, l’edulcorant zero calories, es fa present als mercats. El glicòsid d’esteviol és el seu agent edulcorant. S’obté de l’estèvia rebaudiana, una planta originària del Paraguai, que pertany al gènere anomenat stevia. El botànic valencià Antoni Josep Cavanilles li va assignar aquest nom, amb el qual va retre homenatge a Pere Jaume Esteve, titular de la càtedra d’herbes de la Universitat de València al segle XVI.

El grup de recerca que lidera el projecte «Estevia, naturalmente» l’integren Carmel Ferragud (Instituto de Historia de la Medicina y de la Ciencia López Piñero, Universitat de València), Jaime Güemes (Jardín Botánico de la Universitat de València), Ximo Guillem (Instituto de Historia de la Medicina y de la Ciencia López Piñero, Universitat de València), María Luz López Terrada (Ingenio, CSIC-Universidad Politécnica de Valencia), Xavier Martínez Monzó (Universidad Politécnica de Valencia), Àlvar Martínez Vidal (Instituto de Historia de la Medicina y de la Ciencia López Piñero, Universitat de València) y Gloria Ruiz Díaz (Júmel Alimentaria).

Visiteu la sèrie audiovisual a: “Estèvia la Panacea Dolça” (Universitat de València)

i si en voleu saber mes consulteu l’article en obert:  Estèvia, la panacea dolça?: De la planta ‘Stevia rebaudiana’ a l’edulcorant de taula / per Col·lectiu «Estèvia, naturalment» Mètode, num 89 (primavera 2016).   També en castellà i anglès

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s