El cavall com a catalitzador de la veterinària moderna

garsault-parfait marechal

Els autors d’aquest article ens exposen com el paper central i la importància significativa del cavall per al desenvolupament de la societat occidental ha estat descrita i esbossada per diversos autors en el passat recent.

Però encara queda molt per escriure, pel que fa a la relació del cavall i la seva contribució a  a l’establiment de la professió veterinària.

Durant els segles XVII i XVIII, el paper del cavall es va fer cada vegada més important, no només com a animal de tir i la instrument militar, sinó també com a “soci” d’esbarjo en l’art de l’equitació i la caça. Durant centenars d’anys va coexistir el gremi dels ferrers, que tradicionalment ocupaven tant de ferrar cavalls i el subministrament de cures generals de primera línia. No obstant això, un nou grup més heterogeni d’actors es va prendre posicions: nobles, metges, advocats … que van començar a educar-se en l’art de l’equitació i els temes relacionats amb cavalls en un sentit ben ampli. Això va donar lloc a un enfrontament inevitable que passa en el context d’una confrontació molt més gran entre el “vell i nou” que finalment va resultar en la Revolució Francesa.

Aquest article descriu breument els antecedents i els actors d’aquesta època històrica i com el cavall finalment va catalitzar les conviccions polítiques per establir la formació veterinària formal al segle XVIII a França.

Article original:

The Horse Catalyzed Birth of Modern Veterinary Medicine in 18th-Century France / per Peter E.J. Bolsa, Hannelore F.M. De porteb.- Journal of Equine Veterinary Science, volume 41, June 2016, Pages 35–41. http://dx.doi.org/10.1016/j.jevs.2016.04.003. (accessible xarxa universitats catalanes)

Imatge: François Alexandre Pierre de Garsault va ser un zoòleg, botànic i dissenyador francès que va ser “Capitaine des Haras du Roy” i pubilcà el conegut “Le Nouveau Parfait Maréchal” (1741).

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s