Qüestionament del predomini europeu de l’art rupestre

El recent descobriment per part d’arqueòlegs australians i indonesis d’unes pintures rupestres a les illes Cèlebes (Sulawesi – Indonèsia) datades sobre els 39.000 anys aE, han trencat el paradigma del continent europeu com a embrió del despertar de l’abstracció artística mundial. La “culpa” la te una babirussa que es mostra a la cova de Timpuseng.

Separats per mes de 13.000 km. les pintures paleolítiques europees i asiàtiques demostrarien que els primers homos que van migrar del continent africà ja portarien una inspiració artística en el seu bagatge creatiu, que van poder desenvolupar per tots els territoris als que van poder arribar en la seva llarga marxa de colonització dels diferents espais del planeta Terra (investigació publicada a “Nature”).

Per altra banda, al jaciment de Xianrendong (Yunnan – Xina) s’ha descobert una imatge de bou en la paret d’un refugi rocallós, entre 35 a 40 mil anys d’antiguitat (investigació publicada a “Antiquity”)

Segons paraules de l’arqueòleg Maxime Aubert, es tracta de representacions que tenen per objectiu la humanització de l’entorn natural on es trobaven els homínids, transformant el paisatge salvatge en paisatge cultural.

 Fonts:

39,900-Year-Old Indonesian Cave Paintings Rewrite History of Art (Sci-news)

Pleistocene cave art from Sulawesi, Indonesia / Aubert. Nature (2014) 514, 223–227; doi: 10.1038/nature13422 (nature.com)

Descubren pinturas de 39.900 años de antigüedad en Indonesia /por Guillermo Caso de los Cobos (terraeantiqvae.com)

El descubrmiento del antiguo arte rupestre a través de Asia / por Guillermo Caso de los Cobos (terraeantiqvae.com)

The global implications of the early surviving rock art of greater Southeast Asia / Paul S.C. Taçon1, Noel Hidalgo Tan2, Sue O’Connor2, Ji Xueping3,4, Li Gang5, Darren Curnoe6, David Bulbeck2, Budianto Hakim7, Iwan Sumantri8, Heng Than9, Im Sokrithy9, Stephen Chia10, Khuon Khun‑Neay9 and Soeung Kong. Antiquity. Volume: 88 Number: 342 Page: 1050–1064 (antiquity.ac.uk)

 

Descubren pinturas de 39,900 años de antigüedad

Cave art in the tropics

Imatge: Cave Paintings in Indonesia Redraw Picture of Earliest Art

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s