Gebhardt i el bitxo en pols (exposició USA)

William Gebhardt va néixer a Alemanya el 1875. Però aviat, 1883, va emigrar als Estats Units amb la seva família. Els seus pares es van establir a New Braunfels (Texas) el 1885. Aviat va muntar un Coffe Shop que va anar canviant de nom fins arribar al Phoenix Salon, un espai animat que combinava l’espectacle zoològic: baralles de cocodrils i teixons, un lloro que preguntava si el client havia pagat … i la cafeteria on es servien tot tipus d’àpats. Sembla ser que fou el primer espai que va permetre servir a les dones en públic a Texas.

El 1894, mentre esperava el seu primer fill, Gebhardt va desenvolupar el primer “bitxo en pols“, el qual el va nomenar inicialment “Tampico”.El seu coneixement del bitxo va ser degut a la seva curiositat vers la cultura culinària de Mêxic i el sud e California, concretament del picant.

A finals del XIX la cuina picant es va fer molt popular las Estats Units, però el problema que hi havia era que només es podia obtenir de forma natural entre finals de la primavera i l’estiu. El sistema de conservació del bitxo era la seva dessecació però tenia l’inconvenient que resultaven molt secs i perdien part del seu sabor.

Gebhardt va descobrir va descobrir que si assecava els bitxos i els convertia en pols el sabor es mantenia. Durant anys va anar barrejant diferents tipus de bitxo, fins que va trobar la mescla i la tècnica d’assecat adequada. La barreja d’all, comí, orègan i pebre, dissolts en aigua durant 24 h. li va permetre formar una pasta que calentava a 125 graus. Un cop molta en un molinet de cafè es convertia en la pols picant que avui coneixem com a bitxo en pols.

A partir de 1899 Gebhardt registra el seu bitxo en pols amb un gran èxit de públic. Vers el 1908 es publica el primer llibre/futllet sobre cuina mexicana-estadounidenca amb receptes on el picant es el protagonista. El 1911 se li concedeix la llicència de carnisser que li permetrà expandir molt mes el seu negoci, posant en funcionament la primera llauna de bitxo en pols.

Vers el 1915, la Gebhardt Chili Powder Company va esdevenir una de les plantes de fabricació de mes ràpid creixement a Texas, esdevenint la major industria de fabricació d’espècies de consum del món fins arribar a la Ia Guerra Mundial on es produien unes 18.000 ampolles al dia.

El cas de William Gebhardt es un dels molts alemanys que van deixar petjada als USA. Encara avui segueix sent un producte molt utilitzat i no es extrany que les biblioteques de la Universitat de Texas i Sant Antonio hagin organitzat una exposició virtual

L’exposició és consultable a: Gebhardt Mexican Foods Company Collection (UTSA Libraries), amb recerca i selecció de continguts per part de Juli McLoone, Rare Books Librarian. Els crèdits d’imatges: Image Gallery & Citations que es troben a: Special Collections at the University of Texas at San Antonio Libraries; Guide to the Gebhardt Mexican Foods Company Records, 1896-1988; i  San Antonio Light and General Photograph Collections collected by the Institute of Texan Cultures, UTSA’s cultural heritage museum.

Més info:

Willie Gebhardt and the Invention of Chili Powder (gmarquardt.hubpages.com)

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s