Aportació sobre la veterinària militar franquista durant la Guerra Civil

Hi ha pocs estudis sobre el paper de la veterinària durant la Guerra Civil Espanyola. I menys que tractin sobre la veterinària en els dos bàndols que es van enfrontar amb una perspectiva seriosa, amb l’objectivitat necessària que aporten les fonts originals.

El document que presentem aquí, serà una part del llibre “Historia de la veterinària militar española” que te intenció de publicar-se ben aviat.

La perspectiva que dona és la del bàndol franquista , i s’ha treballat a partir d’un document que es conserva al Museo de Veterinaria Militar de Madrid amb el nom «El servicio de veterinaria en el Ejército del Centro», que va ser confeccionat com a memòria per part del Subinspector Veterinario de 2ª (Tte. Coronel) Emiliano Hernández Mateo, Jefe del Grupo de Veterinaria Militar nº7. Aquest tinent va ser l’oficial de major rang que va dirigir els serveis de veterinària durant les operacions militars del Ejército del Centro.

El Dr. Caparrós a incorporat alguns quadres explicatius sobre l’organització i l’activitat dels serveis veterinaris que van defensar l’exèrcit franquista. El text s’ha enriquit amb fotografies escollides per il·lustrar aquest període de la veterinària militar contemporània.

Confiem que hi hagin més estudis que pugin completar, des d’una perspectiva global, totes les vicissituds que van haver de viure i defensar els veterinaris d’ambdós bàndols durant la Guerra Civil del 1936-1939.

Sobre els estudis que es van fer del paper dels veterinaris durant la Ia Guerra Mundial cal tenir en compte l’obra: Servicios veterinarios en la guerra : estudio general del servicio veterinario en la guerra europea y enseñanzas para nuestro ejército / Manuel Medina.- Barcelona : Revista Veterinaria de España, [1923].

Per la veterinària lleial a la IIa República, dins Catalunya, vegeu les obres: Reglament dels serveis veterinaris de guerra de Catalunya. Catalunya. Consell de Sanitat de Guerra. [Barcelona?] : Generalitat de Catalunya. Conselleria de Defensa. Consell de Sanitat de Guerra, [1937?]; i Organització dels serveis veterinaris de guerra de Catalunya. Barcelona : Generalitat de Catalunya. Conselleria de Defensa. Consell de Sanitat de Guerra, [1937?]

Accés a document original:

Organización de la veterinaria militar durante la Guerra Civil Española (1936-1939) / Estudio realizado por el Dr. Luis Ángel Moreno Fernández-Caparrós.- 20 de marzo de 2013 (Act. Abril 2014)

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s