Els gossos en el Món Antic

Els gossos han estat part de la història dels éssers humans des d’abans de la paraula escrita. L’antic temple de Göbekli Tepe en Turquia-, que data d’almenys 12.000 anys aC, ha proporcionat als arqueòlegs evidències de gossos domesticats a l’Orient Mitjà, corresponents als registres més primerencs de la domesticació, la Tomba Natufian, (c. 12.000 aC), descobert en Ain Mallaha, Israel, en què un ancià va ser enterrat amb un cadell. En moltes cultures arreu del món antic, els gossos van ocupar un lloc destacat i, en gran mesura, de tal manera com són considerats avui dia. Els gossos van ser vists com fidels companys, caçadors, guardes, i com una part valuosa de la família tant en l’antiga Índia, Mesopotàmia, Xina, Messoamèrica i Egipte. Podem assegurar doncs que les civilitzacions de l’Antiguetat  tenien llaços profunds amb els seus gossos.

Aquesta relació es va consolidar en l’antiga Grècia i Roma. Els antics grecs es referien als gossos com a genis, posseïdors d’un cert esperit elevat. Plató es va referir al gos com un “amant d’aprenentatge ‘i una’ bèstia digna d’admiració”. El filòsof Diògenes de Sinope estimava la simplicitat de la vida del gos i va animar els éssers humans a emular-la.

L’autor, comenta que mentre que altres animals han experimentat canvis significatius en la manera com es perceben a través de la història (el gat, sobretot) el gos s’ha mantingut constantment com un company, amic i protector i, d’aquesta manera s’ha percebut a través de l’art i en els documents que ens han llegat les cultures antigues.

Imatge: Mosaic amb Gos de Guarda – Casa de Paquius Proculus (Pompeia – s. I dC)

Font:
Dogs in the Ancient World / by  Joshua J. Mark.- in: Ancient History Encyclopedia (21 June 2014)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s