Projecte sobre història de l’equitació clàssica italiana

Worksofchivalry es un projecte web que deriva de la investigació feta en els últims anys, dedicada als tractats italians d’equitació, des del Renaixement fins a principis del segle XX. Els autors han detectat que, tot i el paper fonamental que el cavall ha jugat en la història de la civilització, els historiadors han descuidat l’estudi de les obres sobre equitació i doma  i, en general, han prestat poca , o cap atenció sistemàtica a les pràctiques eqüestres. El seu estudi s’ha limitat principalment als aficionats i professionals. Només recentment, alguns estudiosos han reconegut, en l’àmplia difusió dels tractats eqüestres des del segle XVI, un dels signes dels profunds canvis culturals que es van produïr a Europa durant el Renaixement, i van començar a connectar el camp de la cultura eqüestre a un extensa xarxa de relacions que van des el camp material fins la cultura política, militar, religiosa i literària.

Aquest retard en emprendre aquests estudis, té diverses causes, que han estat ben ressaltatdes per l’historiador francès Daniel Roche. «El primer és de caràcter historiogràfic: hi ha literatura històrica sobre el cavall i la dels professionals eqüestres, o la dels historiadors, però s’ignoren mútuament. Els primers estudien el tema sense conèixer les eines, la metodologia i els temes de la història social i cultural, mentre que els segons no estan molt interessats en la cultura eqüestre, ja que no la consideren com a part dels problemes de l’era moderna, per la seva falta de memòria de la seva importància passada » (Roche, Daniel, “Dei cavalli e degli uomini. Per una ricerca storica sulla cultura equestre”, in Società & Storia, anno XXX, luglio settembre, 2007, p. 460).

Per altre costat, els historiadors poques vegades tenen l’experiència necessària per apreciar el mèrit tècnic de les obres i troballes materials relacionats amb el cavall. Així mateix, els aficionats poques vegades tenen les eines metodològiques necessàries per assegurar una anàlisi correcta no condicionada pel partidisme i clixés de les seves tradicions nacionals.

Giovanni Battista Tomassini, coautor del projecte, s’ha dedicat a l’estudi dels tractats sobre l’equitació, en particular, la tradició italiana d’aquest tipus d’obres. S’ha ajuntat amb Sue Chiverton, practicant d’equitació i de la doma clàssica juntament amb Debra i Dominique Barbier al nord de Califòrnia. Ambdós han ampliat els seus horitzons eqüestres amb la tradició dels instructors de l’Escola Portuguesa d’Art Eqüestre: Rodrigo da Costa Matos i Paulo Sergio Perdigão.

A partir d’aqui es va crear el projecte worksofchivalry, be per enriquir l’experiència dels professionals de l’equitació, o per aprofundir la comprensió d’un aspecte important de la cultura equestre per part dels historiadors generalistes. Els elements del projecte web s’ordenen en quatre categories, connectades l’una amb l’altra: Història, mite, personatges i tècniques.A cada secció hi trobarem també enllaços indicats a altres articles dins del bloc, o recursos externs, que tracta de temes relacionats. Una llista d’enllaços sobre la història de l’equitació i altres recursos relacionats completa aquest projece de gran interès pels historiadors de la cultura equestre.

Fonts

Worksofchivalry.com

Opere della cavalleria (Facebook)

GIovanni Battista Tomassini presenta “Le Opere della Cavalleria”

“Le opere della cavalleria” a Tg1 Billy

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s