Necessitat de l’estudi històric de les zoonosis

Les malalties infeccioses han jugat un paper indiscutible en la història humana. Entre elles les transmeses per animals (zoonosis), són d’especial importància, ja que moltes de les malalties que afecten la població humana avui dia van tenir el seu origen en animals o van ser transmeses directament per ells.

Fa 10.000 anys,quan l’home va iniciar la domesticació dels animals, les malalties zoonòtiques van ajudar a
definir el perfil de les malalties infeccioses que posteriorment afectarien l’espècie humana. Els agents infecciosos, per sobreviure necessitaven d’una població animal abundant, i, a part dels humans, les espècies recentment domesticades van oferir el substrat ideal perquè aquests agents patògens arribessin a ser endèmics. malalties que han adquirit el caràcter de pandèmia com el SIDA i la pesta bubònica van ser en els seus començaments malalties d’animals silvestres que després diversos contactes es van convertir en patògens exclusius dels éssers humans.

Moltes zoonosis han causat una significativa mortalitat i morbiditat en la població humana, no només aquelles malaltiesque van tenir el seu origen com a zoonosi, sinó també aquelles transmeses directament per animals. Tal és el cas de la brucel·losi, leptospirosi, salmonel·losi, tuberculosi, equinococcosi, entre d’altres.

Factors com l’estatus dels animals a la societat, viatges i comerç, el creixement de la població humana i animal, l’estructura política, les característiques epidemiològiques l’agent, la dinàmica social, cultural i tecnològica i els canvis del medi ambient naturals i provocats per l’home, són factors que ja van estar presents en la història, encara que no d’un manera tan extrem a com es presenten ara.

En l’actualitat ens trobem en un altre període de transició cap al sorgiment de noves entitats infeccioses, que per la interconnexió mundial sense precedents, poden tenir un profund efecte global.

L’estudi de les malalties zoonòtiques pot ser significatiu en la consolidació d’un dels paradigmes mèdics que més han afectat la vida de l’home en els últims segles, la teoria dels gèrmens. Sense l’aportació dels metges veterinaris aquest pas no hauria estat donat. Els plantejaments fets per Virchow sobre “One Health”
(Kahn, 2007) adquireixen sentit després d’examinar el panorama de segles on els animals i les malalties transmeses per animals han estat un factor determinant en els diferents processos històrics viscuts per l’home des que va il·luminar la civilització.

Mario Nestor Benavidez. Epidemias, Animales y. Veterinarios. Epidemics, Animals and Veterinary. Rev.Zooc. 2014. 1(1):4-13. (Accés lliure)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s